Insecten zijn niet door eenieder geliefd, behalve dan als je kenner of onderzoeker bent. Verder moeten wij niets hebben van bloedzuigende muskieten die ziekten overbrengen, lastige vliegen op ons brood of vieze kakkerlakken plotseling in huis. Toch zijn deze en andere insecten deel van de natuur. En heeft de aanwezigheid van elk soort een nuttig doel. Dieren weetjes helpen ons om meer over ze te weten.

Zo raak je niet onnodig in paniek. En weet je ook wat te doen of juist dat het niet nodig is om iets ertegen te doen.

Bijen

Bijen dragen bij aan de bestuiving zodat wij kunnen genieten van de producten van planten. Bovendien maken sommige soorten die lekkere en gezonde honing. Er zijn veel verschillende soorten, wel 350 in ons geliefd Nederland. Wees maar niet bang, want het zijn tamme. In de warmere gebieden kun je weleens de agressieve geafrikaniseerde bij tegenkomen.

In de tuin

In je tuin zie je soms een groep die lijkt op een plaag, de vuurwants. Echter, het is niet gevaarlijk en niet giftig. Ook al lijkt het zo met de platte vorm en het vuurrood jasje met zwarte stippen. Integendeel, het leeft van afgevallen bladeren en dode insecten. Een goede hulp in de tuin.

Lieveheersbeestjes

Een uiterst schattig insect die je wel eens op je hand hebt laten kruipen. Misschien is het jou niet overkomen. Maar wist je dat dit insect een vieze, stinkende brij achterlaat wanneer het zich bedreigd voelt? Dat is het afweermechanisme, toch wat anders dan het schattige van zijn uiterlijk.

De huisvlieg

De huisvlieg heeft geen mond, bijt en kauwt dus niet. Met de pootjes onderzoekt het als het iets lekker vindt. Smaakt het, dan braakt de vlieg erop zodat het voedsel erdoor verteert. En dan zuigt het de voedingsstoffen op met zijn sponsachtige tong met het braaksel. Het eet dus zijn eigen braaksel op. Niet smakelijk.

Kakkerlakken

Een kakkerlak zonder kop blijft leven? Dit insect heeft namelijk de hersenen niet nodig om te ademen. Het ademt door kleine luchtgaten die over alle delen van zijn lijf verspreid liggen. Daarom kan het dagenlang zonder kop blijven leven. Maar niet eeuwig want het heeft ook voedsel nodig en zonder kop gaat het niet.

Meestal zijn we bang bij het zien van insecten zoals de kakkerlak. Elk soort insect is uiteindelijk nuttig voor de natuur. Een kakkerlak in huis natuurlijk niet. Maar misschien zijn de vuurwantsen in je tuin juist handig.