Aquarium accessoires is een verzamelnaam voor alle toebehorende producten en artikelen bij het aquarium.Zo heb je accessoires voor een decoratief doeleinden zoals de ornamenten en heb je accessoires voor een functioneel doeleinden zoals de led verlichting. In dit artikel behandelen wij de basis accessoires die je eigenlijk in ieder aquarium wel nodig hebt. Wij verwijzen je graag door per accessoires item voor meer gedetailleerde informatie.

Ornamenten

Houten ornamentenIn de inleiding beschreven we al dat ornamenten een accessoires soort zijn. Ornamenten zijn de beeldjes in het aquarium. Vaak zijn dit muurtjes of andere onderwaterstukken die terug te vinden zijn in bijna ieder aquaria. Ze hebben namelijk twee doeleinden. Ze zijn zowel functioneel doordat de vissen ornamenten als schuilplekken kunnen houden en ze zien er ook nog eens mooi uit. Een echte onderwaterwereld kun je niet namaken zonder het gebruik van ornamenten.

Verlichting

TL buizenZoals je wel weet is verlichting nodig in het aquarium. Als je hier niet voor kiest hebben de vissen geen dag en nacht ritme wat ze nogal van slag kan maken. Je kunt je wel voorstellen dat ze anders erg onrustig worden door de verlichting van de kamer en dat er in de zomer en wintermaanden een erg groot verschil in de toevoer van licht is. Het is daarom belangrijk om verlichting te plaatsen boven je aquarium. Je kunt kiezen tussen LED lampen en de ouderwetse TL buizen om voor de verlichting te zorgen. Onze voorkeur heeft LED verlichting dit zorgt voor minder algengroei, is duurzamer en geeft een natuurlijker effect.

Decoratie

Finding nemo aquarium ornamentenDecoratie is een ruim begrip, maar eigenlijk kan hier alles onder worden verstaan wat het aquarium opfleurt. Ornamenten zijn ook een vorm van decoratie, maar deze worden door de meeste aquarianen toch in een aparte categorie geplaatst. Bij echte decoratie kun je denken aan bepaalde thema’s zoals het spongebob aquarium of finding nemo decoratie om het aquarium een speciaal thema te geven.

Aquarium stenen

Aquarium stenenOp de bodem van je aquarium heb je uiteraard zand of kleine steentjes liggen, maar als extra accessoires kun je hier nog mooie stenen aan toevoegen. Speciale aquarium stenen die als decoratief doeleinden dienen hebben erg mooie vormen en geven een natuurlijke look aan het aquarium. Let er op dat je geen kalkstenen koopt, maar speciale stenen die geschikt zijn voor in het aquaria. Als je de juiste stenen hebt gevonden kun je hier een stukje rubber onder doen om krassen te voorkomen.

Aquarium pomp

Luchtpomp aquariumOm het water te laten circuleren binnen de aquaria is een pomp van belang. De aquariumpomp zorgt ervoor dat het water door de bak stroomt. Er zijn vele verschillende soorten beschikbaar, een kleine bak heeft natuurlijk een andere pomp nog dan een grotere bak. Meer informatie over de pomp kun je lezen in een uitgebreid artikel dat onlangs verschenen is op huisdierenwiki.nl

Hulpmiddelen voor het aquarium

Ook zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om de aquarium-hobby wat aangenamer te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de voederautomaat. Met een voederautomaat hoef jij niet iedere dag de voeding te controleren, maar je zet dit een keer klaar en de automaat zorgt er voor dat de vissen op tijd te eten krijgen.

Een ander hulpmiddel is de bodemreiniger, eigenlijk is dit een aquarium stofzuiger. Deze is geschikt om de bodem van het aquaria schoon te maken, het scheelt jouw enorm veel tijd en moeite als je dit apparaatje er voor gebruikt.