Het onderhouden van een aquarium is ingewikkelder dan de meeste denken. En de meeste komen hier vaak te laat achter (helaas). Wat vaak voor de nodige problemen zorgt bij het behouden van de vissen. Wanneer je serieus een aquarium wilt onderhouden, en dan hebben we het niet over een simpele kleine plastic aquarium, is het belangrijk te verdiepen in de wereld van aquariums, de verschillende vissen, voeding, de leefstijl van vissen en nog veel meer.

Wat is dan de beste manier om zoveel mogelijk te leren over dit onderwerp? Een aquarium boek. Bekijk hier het aanbod van Bol.com

Een boek behandeld namelijk alle aspecten waar je mee te maken krijgt als aquarium houder. Zo leer je onder andere:

 • Hoe je een aquarium moet inrichten.
 • Het onderhouden van een aquarium.
 • Welke vissen in een aquarium kunnen (en welke niet bij elkaar kunnen).
 • Biologie en ecologie van vissen
 • Aquariumtechniek
 • Voeding
 • Alles over aquariumplanten
 • Tips

aquarium boek kopenEen van de meest populaire boeken is het ‘Complete handboek voor aquarium houden’. Een boek waarin vrijwel elk onderwerp uitgebreid beschreven staat, wat voor iedereen te begrijpen is. Na het lezen van dit boek ben je goed op de hoogte hoe je een aquarium moet onderhouden. In het boek is alles helder uitgelegd, zijn vele afbeeldingen duidelijk geïllustreerd. Het boek telt totaal 286 blz.

Meer informatie over dit boek? Klik hier.

Reviews van lezers:

Mooi boek dat rijkelijk geïlustreerd is. Alle relevante informatie ivm het opstarten en houden van een aquarium worden duidelijk en stapsgewijs uitgelegd.

 

Ben blij met dit boek, dit leert mij hoe ik aquarium moet verzorgen en hoe ik de vissen beter kan verzorgen en in leven houden.

medisch handboek vissen voor aquarium en vijverEen ander erg goed boek is ‘Medische handboek vissen voor aquarium en vijver’.

Met dit boek leer je alles specifiek over het onderhouden van de vissen in je aquarium. Zo leer je ziektes herkennen en leer je hiermee omgaan, leer je een ideale leefsituatie creëren voor de vissen, leer je meer inzicht te krijgen in de biologie en fysiologie van de vis en de samenstelling van het water. Allemaal erg belangrijke onderdelen als je zelf een aquarium wilt onderhouden en goed met de vissen om wilt kunnen gaan.

Ook hier zijn veel positieve reviews over te vinden. Enkele hiervan zijn:

Als beginnende vijverbezitter, kwam ik zeer veel problemen tegen. Een van de problemen was zieken vissen. Natuurlijk vind je tegenwoordig heel veel op internet, maar soms is een boek als naslagwerk toch erg prettig.
Dit boek gaat uitgebreid op de waterchemie in. Alle waardes komen aan bod, niet alleen de meest voorkomende.

Een duidelijk en handig boek, heb dit boek gekocht toen ik begonnen was aan mijn eerste aquarium en daar heb ik zeker geen spijt van.

Andere interessante aquarium boeken zijn:

 • Het grote boek van de aquarium vissen.
 • Het aquarium, handboek beginners.
 • Mini-encylopedie zee aquarium.

Ook een encyclopedie over aquariumvissen is aan te raden wanneer je specifiek meer wilt weten over de vissen en bewoners in het aquarium. Hier leer je in mindere mate over het opzetten van het aquarium, maar meer over de bewoners in het aquarium. Wanneer je helemaal nieuw bent in de wereld van aquariums is het verstandiger om eerst te leren hoe een aquarium ingericht moet worden wat je vindt in bovenstaande boeken.