Inrichten aquariumAls je je aquarium wilt inrichten heb je hiervoor de juiste decoratie nodig. Wij hebben een speciale online gids samengesteld die je kunt gebruik in je zoektocht naar de juiste decoratie. In deze gids behandelen we de volgende punten:

 • Verkooppunten aquarium decoratie
 • Verschillende soorten decoratie
 • Waar je op moet letten
 • Thema aquaria
 • Het onderhouden van decoratie

Na het lezen van deze gids ben jij in staat om jouw aquarium geheel naar je eigen smaak in te richten met de juiste decoratie.

Decoratie kopen

Online decoratie bestellenDecoratie kan gekocht worden bij verschillende aquarium speciaalzaken. Wij raden aan om online decoratie te bestellen bij de volgende verkooppunten. Bij deze webwinkels ben jij er namelijk zeker van dat je kwaliteit koopt.
Petsplace
ZooPlus

Er zijn heel wat winkels die goedkope decoratie verkopen, maar je zult merken dat dit niet lang mee gaat. Door bij de bovenstaande winkels te bestellen weet je zeker dat het snel geleverd wordt, je een goede prijs betaald en een hoge kwaliteit producten mag verwachten.

Verschillende soorten decoratie

In de wereld van aquaria is het erg belangrijk om mooie decoratie te hebben. De juiste decoratie kan je aquaria maken, verkeerde decoratie kan de bak breken. Je kan nog zo’n mooi aquarium hebben gekocht met sierlijke vissen, als de decoratie niet klopt ontbreekt er gewoon iets. Maar wat mogen we eigenlijk tot de decoratie rekenen?

Aquarium planten

Aquarium decoratie plantjesAquarium planten zijn niet alleen erg functioneel doordat ze schuilplekken en voedingsstoffen aan de vissen geven, ze zien er ook nog eens erg mooi uit. Hierdoor behoren de planten ook tot de categorie decoratie. Zorg er voor dat je planten koopt die op elkaar aansluiten. Je kunt er voor kiezen om een aantal onderwaterplanten en een aantal drijfplanten te plaatsen. Hierdoor heb je een leuke variatie, wat de look van je aquaria ten goede komt. Naast echte planten kun je ook nog eens voor kunststof aquaria planten kiezen, deze zijn speciaal voor decoratie doeleinden ontwikkeld. Het voordeel bij deze nep planten is dat je ze ook niet hoeft te snoeien. Het enige onderhoud wat je er aan hebt is het regelmatig schoonmaken van de kunststof plantjes.

Ornamenten voor in het aquarium

Voorbeeld decoratie ornamentenEen ander veelgebruikt item dat geschikt is als decoratie zijn de zogenaamde ornamenten. Dit zijn beeldjes of muurtjes die gemaakt zijn om in het aquaria te plaatsen. Ornamenten zijn er in allerlei verschillende soorten waardoor je je aquaria geheel zijn eigen stijl kunt geven. Een veel gebruikte ornament is een gezonken schip, een muurtje of een schatkist. Nu zul je misschien denken dat dit niet echt origineel is. Dit is helemaal niet waar, want ieder aquaria is uniek. Doordat jij een unieke samenstelling van ornamenten, vissen en planten hebt zul je een mooie onderwaterwereld creëren. Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens erg prettig om te leven voor de vissen.

Stenen voor in het aquaria

Als je niet echt van ornamenten houdt, maar juist van de natuurlijke look dan zijn stenen een leuke decoratie. Aquarium stenen zijn er in allerlei vormen en maten. Zo zijn er ook stenen die er enorm mooi uit zien. Deze grote stenen moeten wel op een veilige manier bevestigd worden in het aquarium. Doordat ze zo groot zijn kunnen ze makkelijk beschadigingen maken aan het glas. Als je voor een steen als decoratie kiest is het verstandig om hier een laagje rubber om te doen aan de onderkant. Dit rubber zul je niet zien, maar het zal er wel voor zorgen dat je aquaria niet beschadigt.

Thema decoratie

In tegenstelling tot de natuurlijke en klassieke look voor een aquaria, kun je juist ook kiezen voor een thema decoratie. Door voor een bepaald thema te kiezen en hier je decoratie op af te richten kun je een ware fantasie rijke onderwaterwereld maken in je aquarium. Bekende thema’s zijn het spongebob aquarium en het finding nemo aquarium. We kennen allemaal wel de tekenfilm van Nickelodeon en de film van Disney waarbij we een kijkje kunnen nemen in de onder water wereld. Er zijn vele aquaria liefhebbers geinspireerd door deze programma’s wat terug te zien is in het aquarium met de juiste decoratie. Zo kun je SpongeBob zelf of Finding Nemo in je bak plaatsen met de juiste overige decoratie erbij.

Een kokosnoot

Een vrij bekende budget vriendelijke decoratie is de kokosnoot. Je kunt eenvoudig een kokosnoot bij de supermarkt kopen. Je maakt deze open, het kokos kun je gewoon zelf op eten en het sap kun je opdrinken. Wat over blijft is een lege kokosnoot. Deze hak je door midden en plaats je een helft van in het aquaria. Dit is een erg leuke decoratie en het is ook nog eens een ideale schuilplek voor de dieren die je in de bak hebt.

Het inrichten van de decoratie

Nu je weet welke decoratie er beschikbaar zijn, zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee moet houden met de inrichting. Je kunt nog zo’n mooie decoratie online besteld hebben, als het niet op een mooie manier wordt neer gezet heb je er nog weinig aan.

 • Plaats je mooiste decoratie item op de voorgrond, hierdoor ontstaat er meer diepte en is je mooiste item ook nog eens duidelijk zichtbaar.
 • Plaats grote planten achterin de bak, de kleinere planten juist voorin.
 • Kies niet voor symmetrie, je zou juist denken dat symmetrie mooi is maar heb je dit ooit in de natuur gezien? Het zorgt er ook nog eens voor dat de diepte in je bak verdwijnt.
 • Zet slim in op hoogte verschillen, plaats de ene steen hoger dit maakt een wereld van verschil.
 • Houdt rekening met een open zwem ruimte, maar zorg er voor dat deze niet precies in het midden is.
 • Maak gebruik van een achterwand, deze kan ook voor meer diepte zorgen.
 • Zet in op lichte decoratie en donkere kleuren voor een mooi evenwicht en extra diepte.

Door met deze punten rekening te houden zul je meer uit je decoratie halen. Heb jij nog tips om deze lijst aan te vullen? Laat dan een reactie achter zodat wij deze erbij kunnen plaatsen.

Decoratie onderhouden

Onderhoud van het aquarium

Tot slot willen we het nog over het onderhouden van de decoratie hebben. Je weet nu waar je de decoratie kunt kopen, wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit moet inrichten. Als je dit alles gedaan hebt komt er alleen nog onderhoud bij kijken. (En eventuele vervanging als je op de decoratie uitgekeken bent maar dat ter zijden). Wij raden het aan om regelmatig de decoratie schoon te maken van algen en andere dingen die er aan vast blijven zitten. Je kunt prima de bodemstofzuiger gebruiken om er even overheen te gaan, maar voor een echte schoonmaak beurt kun je decoratie de bak uithalen en het goed nalopen met een borstel. Het is wel belangrijk dat je deze borstel enkel en alleen voor het schoonmaken van het aquarium gebruikt. Gebruik er ook geen zeep en andere middelen bij, dit kan de waterwaardes van de bak verstoren.

Mocht je nog vragen hebben over aquarium decoratie, laat dan gerust een reactie achter.