Het inrichten van je aquarium is een erg leuke bezigheid en ook nog eens erg belangrijk. Je kunt nog zo’n mooie bak hebben gekocht, als hij niet mooi wordt ingericht is het nog niet leuk om naar te kijken. Ook voor de vissen en de planten is het van belang dat de inrichting op de juiste manier verricht wordt. De vissen moeten genoeg ruimte hebben om te zwemmen en de planten moeten genoeg plek hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Dit samen moet er ook nog eens goed uitzien, pas dan is de aquarium inrichting geslaagd. In dit artikel lees je er alles over!

Inrichten van het aquarium

Voor het inrichten van het aquarium is het van belang om alle benodigdheden in huis te hebben. Heb je dit niet, dan kun je halverwege in de problemen komen. Volg dus eerst deze korte checklist en leg alles even klaar:

Een kwestie van smaak

Als je dit allemaal verzameld hebt kunnen we overgaan naar de daadwerkelijk start van de inrichting. De inrichting van het aquarium is natuurlijk wel grotendeels smaak, de een vind dat mooi terwijl de ander dat weer niets aan vind. Daarom gaan we verder met een aantal algemene tips en instructies.

De plek voor het aquarium

Waarschijnlijk heb je al nagedacht over de plek van het aquaria. Plaats hem op deze plek en bekijk of er geen licht van buitenaf op de bak kan schijnen. Als dit wel het geval is kun je beter opzoek gaan naar een andere plek. Door het licht van buitenaf ontstaan er namelijk veel algen. Het is handig om de plek op een rustige plek te plaatsen waar je er toch nog goed naar kunt kijken.

Controleer de ondergrond

De plek waar je de aquaria neerzet moet volledig recht zijn. Bij de eerste stap heb je gelezen dat je een waterpas nodig hebt. Deze komt nu wel van pas want het is van belang dat de bak op een rechte ondergrond staat. Als hij scheef staat wordt het gewicht van de water niet goed verdeeld. Dit kan barsten, scheurtjes en lekkage mogelijk voorkomen. Onderschat dit dus niet.

Bevestigen van de achterwand

Een aquarium met achterwand geeft veel rust voor de vissen doordat er niet aan alle kanten van de bak bewegingen etc. te zien zijn. Het is beter om een achterwand aan de binnenkant van het aquarium te plaatsen, buiten het aquaria kan deze erg glimmen doordat er nog een glaslaag voor zit. Je kunt dit vastmaken met speciale aquarium kit. Tijdens het plakken is het belangrijk dat er een goede ventilatie in de bak is. Zet iets tegen de wand aan totdat de kit gedroogd is, de zakken grond zijn hier erg handig voor.

Het plaatsen van grote stenen

Als je grote stenen wilt plaatsen in het aquaria ben je nu bij het punt gekomen dat je dit kunt gaan doen. We gaan er vanuit dat je al gecontroleerd of de stenen die je gebruikt wel geschikt zijn voor de vissen die je in de bak wilt gaan plaatsen. (Let op met kalkstenen, dit is slecht voor de vissen). Als je zware stenen hebt moet je hier een rubberplaatje onder plaatsen zodat het geen barsten of beschadigingen veroorzaakt aan het glas. Je kunt voor de zekerheid een beetje aquarium kit gebruiken om de stenen vast op de rubberen plaat te zetten. Zo weet je zeker dat het bij verschuivingen geen schade veroorzaakt.

Het leggen van de voedingsbodem

Nu de stenen en de achterwand geplaatst zijn kunnen overgaan naar de voedingsbodem. Als je zand gebruikt is dit niet nodig, door het zand kan deze bodem namelijk gaan rotten. Door grind te gebruiken zal er zuurstof bij de bodem kunnen komen waardoor je hier geen last van hebt.

Bedekking van de bodem

Na de voedingsbodem aangebracht te hebben gaan we de gewone bodembedekking leggen. Leg het grind in de aquarium en zorg er voor dat aan de achterkant het grind hoger ligt dan aan de voorkant. De laag grind mag best dik zijn, dus wees hier niet te zuinig mee.

Na de bedekking van de bodem vul je het aquarium voor ongeveer een derde. Gooi niet in een keer een grote emmer water er in, maar doe dit voorzichtig laagje voor laagje.

Decoratie en ornamenten

Als er voor een derde water in de bak is kan de decoratie geplaatst worden. Dit is het onderdeel waar de eigen smaak terug komt.Je kunt ornamenten en decoratie naar eigen smaak plaatsen namelijk. Wil je juist leuke beeldjes in het aquarium of juist een aantal vervallen muurtjes? Je plaatst ze nu.

Beplanten van het aquarium

Je gaat nu naar de beplanting kijken. De planten die je hebt kun je tussen de decoratie plaatsen op een door jou gekozen manier. Ook hier is smaak weer een belangrijke factor. Het is wel belangrijk om de verschillende soorten planten bij elkaar te houden zodat je een mooi geheel krijgt. Houdt er rekening mee dat de planten nog moeten groeien, zet ze dus niet te dicht bij elkaar. Ze groeien namelijk niet alleen de hoogte maar ook nog eens in de breedte. Vergis je hier niet in!!Als er potjes etc. om de aquarium planten heen zitten is het van belang om deze te verwijderen, deze heb je namelijk niet meer nodig! Controleer voor het plaatsen van de planten goed of er geen diertjes zoals slakken etc. op zitten. Deze wil je niet in je aquarium hebben.

Als je de planten gaat plaatsen is het belangrijk dat je de worteltjes goed de voedingsbodem indrukt. Ze moeten dus nog door het grind of zand heen zodat ze bij de voedingsbodem terecht komen en hier bij kunnen komen.

Tot slot is het belangrijk om in het middenstuk niet teveel planten te plaatsen, hier komen de vissen graag zwemmen.

Apparatuur aansluiten

Nu kom je op het punt om de temperatuur aan te sluiten. Denk hierbij aan de luchtpomp, de lampen, de verwarmingselementen en de temperatuur meter. Sluit het filtersysteem aan vergeet de sponzen en watten niet en laat de stekker er nog even uit. Het zelfde geldt voor de lampen en de verwarmingselementen, alles kan hiervan geinstalleerd worden maar laat de stekker er nog even uit. Ook de temperatuur meter kan geplaatst worden, het is belangrijk om deze regelmatig te controleren. Met name de eerste dagen kan de verwarming wel eens afwijken.

Aanvullen aquarium

Je kunt nu de aquarium aanvullen met water. De bak was al voor een derde gevuld, vul hem aan tot het streepje dat aangeeft hoe vol het aquarium mag zijn.Het is belangrijk om niet voorbij dit streepje te komen dit is echt het maximale. Net als bij de eerste keer vullen is het ook van belang dat het water rustig en geleidelijk de bak in komt, dus niet weer emmers met water te gelijk. Daarna kun je de waterverbeteraar toevoegen, hoeveel dit precies is vind je op de achterkant van de verpakking. Houd je exact aan deze richtlijnen.

Filterpomp en verwarming aanzetten

Nu er voldoende water in de bak is en alles geplaatst is kunnen de filterpomp en de verwarming aangezet worden. Let er op dat de pomp het goed doet en dat de verwarming op de juiste temperatuur is. De lampen blijven de eerste dag uit.

Wachten

Wat je nu moet doen is wachten, dat is niet helemaal waar want er zijn nog een aantal dingen die moeten gebeuren. De eerste dag is het licht uit, de tweede dag doe je een uur de lamp aan. Iedere dag komt er een uur bij tot dat je op 10 uur per dag aan verlichting zit. Langer dan 10 uur is niet nodig, dat zal alleen maar meer algengroei veroorzaken. In het totaal laat je dit proces minimaal twee weken duren. Op deze manier ontstaan er de juiste bacterieen en algen in de bak. Pas als het juiste levensklimaat is ontwikkeld zullen er vissen in de bak kunnen leven.

Pas na deze twee weken (minimaal) kun je de vissen in hun nieuwe leefomgeving vrijlaten!

Heb jij nog vragen over aquarium inrichten? Laat dan een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen!