Ben je op zoek naar een weg om je aquarium te verlichten? Dan moet je natuurlijk nadenken over welke verlichting je wilt gebruiken. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Wat vast staat is dat een aquarium lamp eigenlijk wel noodzakelijk is en het daarnaast een erg mooi effect geeft voor je aquarium.

Een aquarium lamp kopen is meer dan alleen het kopen, je moet je namelijk ook even verdiepen hoe het precies zit. Een goede belichting is namelijk cruciaal voor de planten en vissen in je aquarium. Want wist je bijvoorbeeld dat teveel licht met te weinig voedingsstoffen zelfs negatieve gevolgen kan hebben voor je planten? Waardoor je algen uiteindelijk groeien.

Aquarium lampen

Je hebt twee soorten aquarium lampen:

  • TL-buizen
  • LED-verlichting

Geconcludeerd kan worden dat led-verlichting beter is. Dit komt omdat TL-buizen veel licht verspillen en minder langer mee gaan. LED-verlichting daarentegen kan wel tien jaar meegaan, bestaat in verschillende kleuren en geeft een veel mooier effect.

Hoeveel verlichting is nodig?

De licht die je aquarium nodig heeft is afhankelijk van de volgende punten:

  • De aquariuminhoud
  • De hoeveelheid planten
  • De hoeveel vissen

Maar ook weer de soort planten en vissen zijn van belang, afhankelijk hiervan wordt het aangeraden de verlichting zes tot tien uur per dag aan te laten staan. Gemiddeld heeft een aquarium 8 uur per dag de verlichting aan.

Zet je aquarium nooit bij zonlicht. Dit is een veel gemaakte fout door mensen. Te veel zonlicht zorgt namelijk voor algengroei en ook voor de vissen is het niet fijn, deze houden namelijk van beschutting. Daarom is led-verlichting de beste optie, zodat je hier geen last van krijgt. Ten slotte kan het water ook te warm worden wat ook gevaarlijk is voor de vissen. Zet het aquarium daarom niet bij het raam niet, maar zoek een meer beschutte plek in huis.

Wanneer moet ik een aquarium lamp vervangen?

Wanneer je TL-buizen hebt, dan zul je zien dat ze sneller slijten. Het is belangrijk elk jaar de verlichting in je aquarium te controleren. Bij TL-buizen zul je waarschijnlijk al snel constateren dat de intensiteit van het licht minder is. Deze kun je daarom ook het beste vervangen per 1 tot 1,5 jaar. Bij Led-verlichting is dit gelukkig anders, deze lampen zijn veel duurzamer. Ook deze kun je jaarlijks controleren, maar deze gaan vele jaren mee wat natuurlijk op de lange termijn geld bespaart.

Belangrijk tip: Wanneer je meer dan één aquarium lamp vervangt, is het goed om er wekelijks slechts één te vervangen. Dit in verband met de lichtintensiteit, deze moet niet plots te veel veranderen wat de kans op algen stimuleert.

De tip voor aquarium lampen

rgb led verlichting aquariumAl is gehoord van RGB LED? Dit is verlichting met drie basiskleuren: blauw, groen en rood. Met deze drie kleuren, kunnen alle kleuren worden gemaakt in het aquarium. Dit geeft een erg mooi effect, zoals ook te zien is op de foto hier. Het geeft je aquarium een echt uniek beeld, waar je natuurlijk al te graag naar wilt kijken.

Bij het aanschaffen van RGB led verlichting krijg je altijd een soort van controller, met deze kun je de verschillende kleuren bedienen. Vaak wordt een RGB Led ook gecombineerd met een standaard LED-verlichting, wat witverlichting is. Zodat je de optie hebt voor beide keuzes. De planten en vissen vinden de verschillende kleuren ook vaak prettig.

Controller rgb led

Er zijn veel mogelijkheden om te spelen met de verlichting, wel is dit afhankelijk van het product dat je precies koopt. Hierin kunnen nog wel verschillen zitten. Zo kun je vaak zonsopgang, regendagen, bewolking simuleren. Tegenwoordig zijn er zelfs moderne opties dat je de verlichting via je smartphone kan bedienen.

Andere mogelijkheid

Niet iedereen wilt even veel geld uitgeven aan een aquarium natuurlijk. Er zijn daarom ook goedkopere opties. Je kunt ook led verlichting strips kopen, welke waterbestendig zijn. Ook deze zijn er in meerdere kleuren en zelfs RGB. Wanneer je zelf aardig handig bent, kun je hier ook een controller en een dimmer op afstemmen en kun je alles ook zelf regelen. Uiteraard heb je hier wel de kennis voor nodig en is dit niet voor iedereen weggelegd.

Waar kan ik een aquarium lamp kopen?

Hier vindt je informatie waar je een aquarium lamp kan kopen en de beste deals kunt vinden.

[table id=24 /]

 

Heb je nog vragen over dit artikel? Laat gerust een reactie achter!