LED lampenBoven een aquarium hoort een lamp, dat weet eigenlijk iedereen wel. De meest voorkomende lamp boven het aquarium zijn de TL verlichting. De TL verlichting is misschien wat goedkoper, maar deze kent ook een aantal nadelen. Gelukkig wordt LED verlichting steeds voordeliger, waardoor jij een aquarium LED kunt kopen. In dit artikel behandelen we alles wat jij moet weten over de Light Emittiing Diode (led).

Led-verlichting online kopen

Er zijn ook een aantal webshops waar je ledverlichting eenvoudig en snel online bestellen kunt. Het voordeel van online kopen is dat je gemakkelijk bij de voordeligste aanbieder terecht komt en het binnen een korte tijd geleverd wordt. Wij hebben een aantal betrouwbare webshops voor jou opgezocht:
-Link
-Link

Dit moet je weten over LED

De verlichting is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Als je kiest voor een normale LED verlichting dan kies je voor wit licht, maar de nieuwere versies hebben vaak standaard drie kleuren. Een rode, een groene en een blauwe. Door deze basis kleuren kan eigenlijk iedere kleur gemaakt worden. Dit wordt ook wel de RGB led genoemd.

De planten in het aquarium hebben licht nodig, maar planten kunnen allemaal een eigen licht voorkeur hebben. Het is daarom verstandig om van te voren uit te zoeken welk licht er het meest geschikt voor jou planten is. Een hulp middel die je kunt inzetten om hierachter te komen zijn de RGB controllers.

Voordelen led verlichting

LEd verlicht aquariumRegelmatig krijgen wij de vraag of mensen voor TL buizen moeten gaan of toch voor de led verlichting. De led verlichting is een echte investering voor vele, maar betaald zich op den duur terug door het zuinige gebruik en de duurzame werking. Het is dus een nadeel dat je in een keer een relatief groot bedrag moet betalen. Maar als je hier het geld voor hebt raden wij het aan om dit te doen. Wij hebben alle voordelen nog even voor jou op een rij gezet!

  • Zuiniger in gebruik Het energieverbruik ligt een stuk lager dan de originele TL- lampen.
  • Duurzaam Led verlichting gaat tot wel tien keer zo lang mee dan de ouderwetse TL-buisjes. Als je de lampen ongeveer 8 uur per dag aan zet kun je er zo’n 14 jaar mee doen! In tegenstelling tot TL buizen, deze kunnen er plotseling zonder aanwijzing ermee ophouden.
  • Minder warmte De warmte die van TL buizen af komt veroorzaakt een hoop algen in de bak. Met deze verlichting heb je daar absoluut geen last van.
  • Mooier licht  Zeg nou eerlijk het licht van TL buizen is toch eigenlijk bedoelt voor in een saai en stoffig kantoor? Door verlichting van LED komen de vissen en de planten veel mooier over, het geeft een veel natuurlijker beeld.
  • Betere plantengroei Je aquarium planten zullen betere groeien met dit type verlichting. Dit is heel eenvoudig uit te leggen, alle kleuren van de zon zijn met deze verlichting namelijk te produceren. Planten hebben voornamelijk de kleur blauw en rood nodig, je lampen kun je hier gewoon op instellen.
  • De dimbaarheid Zoals je weet is een goede leefomgeving er een die zoveel mogelijk op het natuurlijke leven lijkt. Met deze lampen zijn dag en nacht zeer zorgvuldig na te bootsen. Je kunt zelfs het maanlicht namaken waardoor het ’s nachts ook een natuurlijke omgeving is. Het voordeel hiervan is dat de vissen zich thuis zullen voelen en hierdoor gaan ze mogelijk eerder paren.

Zo zie je maar dat het een flink aantal voordelen met zich mee brengt. Heb jij nog een voordeel van dit soort verlichting, maar staat deze er niet tussen? Laat dan een reactie achter zodat we het kunnen aanvullen.

Led verlichting en algen

Niemand wil teveel algen in het aquarium hebben, daarom gaan we nog even dieper in op een van de voordelen van LED verlichting. Algen en dan met name de draadalgjes ontstaat voornamelijk als er te weinig CO2 (zuurstof) voor de planten aanwezig is. Dit moet altijd in verhouding zijn met de lichtsterkte. Hoe hoger de lichtsterkte in het aquarium is hoe hoger de CO2 behoefte voor de planten is. Je zou nu wellicht denken dat CO2 toevoegen de oplossing bied. Maar de CO2 kun je niet onbeperkt verhogen in verband met de vissen die in het aquaria leven. Een vele betere oplossing is daarom dan ook de verlichting aan te passen naar LED-lampjes.

TL buizen of led lampen?

TL buizenHet is misschien nog wel belangrijk om de andere verschillen tussen deze twee lampen te kennen. LED verlichting is een totaal andere verlichting dan een TL buis. Een TL-Buis heeft een ronde vorm waardoor er alle kanten licht uitstraalt. Hierdoor gaat er ook veel licht verloren, zelfs als je gebruik maakt van reflectoren gaat er als nog licht verloren. Een ledlamp daarop tegen, richt het licht juist op een kant waardoor het vele malen effectiever is en er vrijwel geen licht verloren gaat.

Als je TL verlichting hebt is de richtlijn 40 lumen per liter water in een aquarium met begroeiing. Voor de aquarium led lampen kun je gewoon voor 15 lumen gaan, een stuk lager dus.

We benoemde al eerder dat ledverlichting een investering is die zich op de lange termijn terug betaald. Binnen de ledverlichting zit er nog wat verschil in prijsklasse waardoor je toch nog vrij voordelig uit kunt zijn. Wij van aquariaspecialist zijn opzoek gegaan naar de voordeligste en kwalitatieve mogelijkheden om dit online te bestellen. Bekijk de volgende links om voordelig uit te zijn:

– Link
– Link
– Link