Grieks aquarium ornamentAquarium ornamenten zijn erg belangrijk voor de aquaria. Niet alleen zorgt het voor een mooie uitstraling en geeft het de look & feel weer van de bak, maar is het ook van belang voor de dieren die in de bak leven. Net als de planten geven de ornamenten beschutting aan de dieren, hier hebben vele vissoorten belang bij. Het leuke aan ornamenten is dat je op deze manier je bak een speciaal soort thema of uitstraling kunt geven. In dit artikel lees je er alles oer.

Het kopen van ornamenten

Ornamenten kopen kan bij verschillende webwinkels. Wij hebben de beste webwinkels voor jou opgezocht en in een vergelijking gemaakt. Zo kun jij direct zien hoe groot het assortiment is en vanaf welke prijs jij bestellen kunt.
[table id=10 /]

 

Soorten ornamenten

Houten ornamentenEr zijn allerlei verschillende soorten ornamenten beschikbaar. Ornamenten kunnen vergeleken worden met accessoires, maar het is een meer specifieker soort accessoires. Je moet hier namelijk aan beeldjes, muurtjes en speciale steentjes denken. Vaak zie je in tekenfilms verlaten kastelen in een aquarium, dit is nou precies een voorbeeld van een ornament. Op deze manier kun jij een sprookjes achtige bak maken. Maar ook bijvoorbeeld een speciale spongebob aquaria is te maken met de juiste accessoires.

Ornamenten schoonmaken

buddha ornamentNiet geheel onbelangrijk is de schoonmaak van de accessoires. Net als de rest van de aquaria is het van belang dat het regelmatig wordt schoon gemaakt. Dit kun je doen door ze uit de bak te halen en ze af te spoelen met kraan water. Gebruik geen zeepsop of andere middelen om het schoon te maken. Je kunt ook een borstel gebruiken om bijvoorbeeld de algen er van af te vegen. Het is wel belangrijk dat je deze borstel alleen hiervoor gebruikt. Gebruik hem vervolgens niet om je keuken mee schoon te boenen of andere materie, want dit kan weer over komen op de vissen.

Bekijk regelmatig of het nodig is om ze schoon te maken door ze op te tillen. Ook aan de onder kant en op plekken waar je het in eerste instantie niet ziet kunnen er namelijk algen en andere vuiligheden zitten. Dit zorgt er voor dat de water kwaliteit minder zal worden en dat je het water nog vaker moet verversen. Het regelmatig schoonmaken kan jou dus alleen maar voordelen opleveren.

Aquarium ornamenten zelf maken

Als je erg handig bent is het ook mogelijk om ornamenten zelf te maken. We raden dit alleen aan om te doen als je erg handig bent en weet waar je mee bezig bent. Zo kun je niet ieder lijmsoort gebruiken en moeten de ornamenten goed afgewerkt zijn. Een slechte afwerking kan er voor zorgen dat de visjes of de andere aquarium dieren zich bezeren. Het is belangrijk dat een aquarium er goed uit ziet, maar het leven en de veiligheid van de vissen moet altijd op nummer een komen. Twijfel je of dit wat voor je is? speel het dan op safe en koop er een aantal.