Aquarium verwarmenDe verwarming is een belangrijk onderdeel van het aquarium met tropische vissen. Wie tropische vissen wilt hebben moet namelijk ook een tropische temperatuur weten te creëren. De meeste vissen leven op een temperatuur van minimaal 25 graden, maar dat is toch net een aantal graden boven de gemiddelde temperatuur in de woonkamer. Gelukkig hoef je de gehele temperatuur in de woonkamer niet te verhogen, maar kun je een aquarium verwarming plaatsen in de aquaria.

Er zijn vele mogelijkheden om een verwarming aan te schaffen in 2017. In dit artikel willen we je iedere voor en nadeel geven zodat jij een keuze kunt maken voor de aanschaf en de plaatsing van de verwarming.

[table id=23 /]

Hoeveel watt moet de verwarming zijn?

Als je al een beetje hebt rondgekeken op verwarmingen dan zou je gezien hebben dat er onderscheid wordt gemaakt in het aantal watt dat de verwarming heeft. Maar hoeveel watt heb jij nodig? Als vuistregel wordt er een watt per liter water inhoud van het aquarium genomen. Als de bak in een kamer staat waar een slechte of geen isolatie is dan kan je zelfs voor 1.5 per liter kiezen. Heb je een bak van 200 liter dan kies je dus voor een 200 watt verwarming.

Een te warm aquaria is een slechte leefomgeving voor zowel de planten als de dieren, maar een te koude bak is dit ook. Het water moet echt op de juiste temperatuur zijn om een goed leven te creëren voor de dieren.

Welke temperatuur is geschikt voor mijn vissen?

De temperatuur in de bak stem je voornamelijk af op de vissen die je hebt. De ene vis is de andere niet, bij iedere vissoort hoort zijn eigen temperatuur. De meeste vissen zullen wel overleven op 25 graden, maar het is toch prettiger om dit per vis op te zoeken. We hebben een aantal veelvoorkomende vissen alvast voor jou opgezocht.

Roodvinzalm: 19 en 27 graden
Siamese kempvis: 26 en 30 graden
Guppy: 19 tot 25 graden
Zwaarddrager: 22 tot 26 graden
Kegelvlekbarbeel: 22 tot 25 graden

Zit jouw vis er niet tussen? Dan doe je er verstandig aan om dit even op te zoeken. De speciaalzaak waar je de vissen gekocht hebt weet er vaak wel raad mee.

Wat is de meest geschikte verwarming?

Een verwarming is van levensbelang ,maar welke is voor jouw situatie nou het meest geschikt? Als je veel plantengroei hebt is het aan te raden om voor een bodemverwarming te gaan. Als je een klein aquarium, een klein budget of weinig planten hebt dan kun je voor de gewone staaf verwarming gaan. Ook kunnen wij aanraden om voor meerdere verwarmingen te gaan als je een grotere bak hebt, want stel je voor dat er een kapot gaat. Mocht dit het geval zijn dan kan de andere verwarming het overnemen. Heb je er maar een? Dan zou je zo snel mogelijk naar de winkel moeten gaan om het leven van je vissen te redden.
We hebben voor jou per aquarium type opgezocht welke verwarming het meest geschikt is.

Biorb aquarium: Heeft een eigen soort verwarming
Nano aquarium: Staafverwarming
Aquarium tot 75 liter: Staafverwarming
Aquarium groter dan 75 liter: Staafverwarming en bodemverwarming
Malawi aquarium: Staafverwarming
Brakwater aquarium: Staafverwarming en of bodemverwarming

Staafverwarming vs bodemverwarming

Zoals je nu weet kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee verwarming types. Dit zijn de staafverwarmingen en de bodemverwarming. Dit zijn de meest voorkomende verwarmingen. Daarnaast zijn er nog externe verwarmingen en een combinatie hiervan, maar deze laten we buitenwegen in dit artikel. We zullen nu de bodemverwarming tegenover de staafverwarming zetten zodat jij gemakkelijker je keuze kunt maken.

De bodemverwarmingBodemverwarming aquaria

De bodemverwarming is zoals de naam al doet vermoeden een verwarming die op de bodem wordt geplaatst. De verwarmingsdraden liggen evenwijdig verspreid op de bodem van het aquaria. Aan het einde van de verwarmingsdraad zit een temperatuur meter. Deze thermostaat regelt de temperatuur van het water. Een groot voordeel aan dit verwarmingstype is dat je hem niet ziet liggen. Hij ligt namelijk op de bodem verschuilt. Dit type is ook het meest geschikt voor een aquaria met vele planten, de warme bodem is een goede bodemvoor de planten om te groeien.

We hebben nog even de voordelen en de nadelen voor jou op een rij gezet. De voordelen worden aangegeven met een + en de nadelen met een -.

+ Verwarming is niet zichtbaar dus verstoord niet de look van de bak.
+ Zeer nauwkeurig om de temperatuur te behalen.
+ zorgt voor een minimale stroming.
– Aanschafprijs is iets duurder.
– Lastiger installeren, de bak moet leeg zijn bij installatie.
– Moeilijk bij vervanging, de aquaria moet opnieuw leeg gemaakt worden.

De staafverwarming

Staafverwarming voor het aquariumDe staafverwarming is een staaf die opgehangen kan worden in het aquarium en is daardoor geschikt voor ieder aquarium. Een staafverwarming is vaak goedkoper, maar verwarmt alleen het aquarium-water. Hierdoor is er een grotere kans op temperatuur schommelingen binnen in de bak. Een temperatuur die niet te veel wisselt is van belang voor de vissen en de planten. Het is dus van belang om de temperatuur goed te controleren en teveel schommelingen te voorkomen. We kunnen aanraden om de staafverwarming bij een luchtpomp te plaatsen zodat de warmte direct over het aquaria wordt verdeeld.

We zullen nu de voor en nadelen van de staafverwarming benoemen. Ook nu weer worden de voordelen aangegeven met een + en de minpunten worden aangegeven met een -.

+ Zeer gemakkelijk te installeren
+ Relatief goedkoop in aanschaf
+ Eenvoudig te vervangen mocht hij kapot gaan
– Aquaria is niet gelijkwaardig verwarmt
– Slechte verwarming van de bodem wat slechter is voor de beplanting
– Het verstoord de look van je aquaria doordat hij duidelijk zichtbaar is

Verwarming voor het aquarium kopen

Nu je weet welke aquaria verwarming het meest geschikt is voor jouw bak kun je door gaan naar het koopproces. De verwarmingen kunnen eenvoudig en snel gekocht worden online. Als je nog twijfelt tussen de bodem en de staafverwarming dan kun je beter op safe spelen door de bodemverwarming te kopen. Het is misschien in een keer een groter bedrag dat je moet betalen, maar op de lange termijn betaald dit zichzelf wel terug. Bij de volgende webshops kun jij een verwarming bestellen:

[table id=23 /]