aquariumplanten bestellenAls je bezig gaat met het inrichten van je aquarium dan kan je niet om aquariumplanten heen. De planten kunnen je aquarium maken of breken. Het kan er niet alleen voor zorgen dat je aquaria er mooi uitziet, het is ook nog eens nodig om een goede leefomgeving voor de vissen te creëren. Daarom beschrijven wij in dit artikel alles wat je over aquariumplanten moet weten. We behandelen de volgende punten:

 • Waarom aquariumplanten?
 • Verschillende aquariumplanten
 • Kunststof planten
 • Het plaatsen van de planten
 • Onderhoud aan planten
 • Aquariumplanten online kopen

Planten online kopen

Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om planten online te kopen. De planten worden in een juiste verpakking verstuurd waardoor er niks mee kan gebeuren. Het voordeel aan online bestellen is dat je stukken goedkoper uit bent. Bekijk de volgende webwinkels voor kwalitatieve planten:

Waarom aquariumplanten?

Wij van huisdierenwiki.nl denken niet dat er mensen zijn die een aquarium zonder planten zouden willen hebben. Er zijn zelfs mensen die een aquarium enkel en alleen vullen met planten. Maar waarom heb je nou planten in je aquaria nodig? Er zijn meerdere redenen om planten te plaatsen in je aquaria. Als eerst ziet het er natuurlijk en mooi uit. De planten zijn beschikbaar in verschillende formaten en vormen, dit geeft een erg mooie look aan het aquaria. Daarnaast zorgt het ervoor dat het er heel natuurlijk uit komt te zien. Zoals je waarschijnlijk wel weet zullen vissen zich veel eerder thuis voelen in hun natuurlijke omgeving, het plaatsen van de juiste planten heeft hier een grote bijdrage aan.

Daarnaast zorgen planten voor de volgende punten:

 • Het aanmaken van zuurstof binnen het aquarium
 • Een goede onderliggende laag voor kuit van de visjes
 • Zorgt voor een goed bodemklimaat
 • Het opnemen van nitraat
 • Ontgiften van het water
 • Schuilplekken voor garnalen en vissen
 • Planten als geschikte en natuurlijke decoratie

Deze punten geven wel aan hoe belangrijk het is om planten te plaatsen in het aquaria. Kortom als jij een mooi en gezond aquarium wilt hebben kun je niet om de juiste planten heen.

Verschillende soorten planten

Er zijn allerlei verschillende soorten planten voor in het aquarium. Een veel gemaakte fout is om willekeurig een aantal planten bij elkaar neer te zetten zonder er verder bij na te denken. Wij raden aan om naar de omstandigheden van het aquaria te kijken om vervolgens te bepalen welke planten je er in plaatst. Als je planten gaat kopen hou dan rekening met de volgende punten:

Waterwaarden: Controleer de waterwaarden in je aquaria en zorg er voor dat de planten die je koopt kunnen leven in deze omstandigheden.
Formaat: Bekijk de lengte van je aquarium en kijk daarna naar de maximale grootte van de plant. Sommige planten kunnen wel 60 cm worden, het is dus van belang dat dit wel in je bak past.
Bemesting: Sommige planten hebben extra CO2 nodig als groeimiddel, bekijk goed of jij hier de mogelijkheden voor hebt.
Verlichting: De ene plant heeft veel verlichting nodig, terwijl de ander het met weinig licht kan doen. Dit is ook zeker iets om rekening mee te houden.

Zo zie je maar dat je planten moet uitkiezen die bij elkaar passen. Zoek bijvoorbeeld planten op die allemaal veel licht nodig hebben of juist niet. Het is belangrijk om hier keuzes in te maken anders zul je mee maken dat de ene plant wel mooi groeit terwijl de andere dood aan het gaan is.

Kunststofplanten in het aquarium

Maar hoe zit dat nu met planten die gemaakt zijn van een kunststof? Je kunt je wel voorstellen dat kunst stofplanten lang niet de voordelen hebben van natuurlijke planten. Zo zorgen ze niet voor zuurstof en voedingsstoffen in de bak. Ze zijn puur voor decoratieve doeleinden bedoelt. Vaak zijn de kunst stofplanten niet eens van echt te onderscheiden, het kan dus geen kwaad om een aantal plastic plantjes in de bak te plaatsen. Het is wel belangrijk om je bak niet alleen uit planten van kunststof te laten bestaan.

Het plaatsen van de planten

Snoeien van de planten

Nu je weet welke planten geschikt zijn en waar je deze kunt kopen, kunnen we overgaan naar het plaatsen van de planten. Het plaatsen van de planten moet op de juiste manier gebeuren, doe je dit niet dan kan de bak er lelijk uit komen te zien, hebben de vissen mogelijk geen goede schuilplek en kunnen er in een later stadium problemen veroorzaakt worden door het dichtgroeien van het aquarium.

Als je planten binnen komen van een bestelling dan zitten deze nog verpakt. Wat je als eerst doet is het verwijderen van deze verpakking. Vaak zit er nog wat lood of een binder om de plant heen, verwijder dit en ga door naar de volgende stap.

De volgende stap is het snoeien van de worteltjes. De wortels kunnen erg lang zijn, dit is helemaal niet nodig als je ze gaat planten. Kort de worteltjes in tot ongeveer 2 cm.

Als je planten gekocht hebt kunnen er nog dode of rotte stukken aan zitten. Verwijder de dode blaadjes of takjes. Deze kun je er gewoon afknippen. Loop de plant goed na.

Plant elk plantje afzonderlijk van elkaar en zorg dat er genoeg ruimte tussen zit zodat de plant nog groeien kan. De wortelstokken mogen niet gebogen worden tijdens het planten.

Onderhoud aan de planten

 

Net als de rest van het aquarium moet er bij de planten onderhoud worden gepleegd. Het onderhoud bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Het belangrijkste is toch wel de controle. Bekijk regelmatig de planten of ze er nog goed uit zien. Groeien ze wel goed? Als ze niet goed groeien is er mogelijk een groeistoornis, het is belangrijk om deze te voorkomen. Als je ziet dat er iets mis is met de planten ga je over naar de actie. Zijn er dode blaadjes of takjes? Snoei deze er gerust af. Ook als de aquaria planten zo groot worden dat ze elkaar in de weg zitten kun je deze planten gerust snoeien.

 

Heb jij nog vragen over planten voor in het aquarium? Laat dan een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen.