Is het zover? Is het aquarium ingericht, is de verlichting goed opgezet, draait de filter en is het aquarium gevuld met aquariumplanten, ornamenten en stenen? Dan is het natuurlijk tijd voor de volgende stap: het kopen van vissen. Voor velen ook het leukste onderdeel. Het aanbod van vissen is zo groot dat het soms lastig is een keuze te maken welke vissen je wilt. Vaak is het ook lastiger dan je denkt. Veel vissen mogen niet bij elkaar of kunnen niet bij elkaar doordat zij een andere leefomgeving en watertemperatuur nodig hebben.

In dit artikel geven wij dan ook alle belangrijke tips waar je moet opletten bij het kopen van aquariumvissen.

Kijk naar de grootte van het aquarium

In de meeste gevallen is het verstandiger te kiezen voor kleine soorten vissen, tenzij je natuurlijk een enorm aquarium hebt. Kleine vissen maken een aquarium ook groter lijken. Het is vaak leuker om meerdere kleine vissen te hebben dan enkele grote vissen, dit oogt mooier doordat het aquarium meer actief is. Is het je eerste aquarium? Lees dan eens het artikel aquariumvissen voor beginners. Dan weet je welke vissen goed te onderhouden zijn als je een beperkte kennis hebt van het onderhouden van een aquarium en vissen.

De leefomgeving van de vis

Een aantal zaken zijn erg belangrijk als je op zoek gaat naar geschikte vissen, dit zijn:

  • Wat voor leefomgeving hebben de vissen nodig?
  • Soort vis
  • Watertemperatuur
  • Waar de vissen zwemmen in het aquarium

Leefomgeving van de vissen

Het is erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de leefomgeving van de vissen. Sommige vissen hebben namelijk een grote behoefte aan begroeid aquarium. Dit betekend dat je veel aquariumplanten hierin kwijt moet en ook aquarium stenen, ornamenten en andere begroeiing. Dit zorgt dat de vissen op hun gemak zijn en niet stressen.

Soort vis

Wanneer je weet dat de vis behoort tot de schoolvissen, dan kun je dus niet één vis aanschaffen. Dit betekend dat je er vaak minimaal tien zult moeten nemen, om de vis goed te laten voelen. Schoolvissen zijn gewend om een grote groep te zwemmen. Dit betekend dat je aquarium soms al snel vol kan raken en dit wellicht zelfs de enige soort vissen in het aquarium kan zijn. Uiteraard afhankelijk van de grootte van jouw aquarium. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke vissen je bij elkaar zit, er zijn diverse vissoorten die niet bij elkaar gezet kan worden. Sommige grote vissen eten kleinere visjes op, dit wil je natuurlijk voorkomen. Vraag daar dus altijd even na bij aquariumzaak waar je ze koopt.

Watertemperatuur

Ook dit is een erg cruciaal onderdeel. Vissen hebben een geschikte watertemperatuur nodig om te overleven en elke vissoort heeft zijn eigen temperatuur nodig. Dit betekend dat je dus niet twee vissen in hetzelfde aquarium kan houden die totaal verschillende temperaturen nodig hebben. Wanneer je dus meerdere vissen wilt onderhouden is het belangrijk om te weten welke temperatuur zij nodig hebben en met welke andere vissen zij overweg kunnen in het aquarium dan. Dit is een veel gemaakte fout, let hier dus goed op.

Het gedeelte waar de vissen zwemmen

Elke vissoort heeft vaak zijn eigen gedeelte. Dit betekend dat je niet meerdere vissen in het aquarium kunt houden die bijvoorbeeld zwemmen in het onderste gedeelte van het aquarium. Er zijn namelijk vissen die graag zwemmen in het onderste gedeelte en vissen die graag leven op het midden- en bovenste gedeelte. Het is dus goed kijken welke vissen je weer bij elkaar zet zodat het niet te druk wordt. Dit kun je vaak goed combineren, kijk naar een vissoort die graag op de bodem en het onderste gedeelte leeft en naar vissen die in het midden en bovengedeelte van het aquarium zwemmen. Zo ziet het aquarium er ook veel levendiger uit.

Tip: Zorg dat je aquarium niet overvol raakt

Helaas zie je het nog vaak genoeg. Een overvolle aquarium. Het is ten eerste belangrijk dat je weet dat grote vissen natuurlijk niet in een klein aquarium horen. Bepaalde vissen hebben namelijk behoefte aan aquarium dat minimaal zoveel cm lang is, anders kunnen ze vaak niet goed leven en ook niet uitgroeien.

Hoeveel vissen kunnen er dan in het aquarium? Vaak wordt gezegd dat het beste is om per liter een 3 gram vis te hebben.

Verdiep je in de soort vissen als je aquarium vissen kopen gaat

Er bestaan tegenwoordig veel vissen, het is daarom goed om je te verdiepen in welke allemaal. Het is goed om eerst inspiratie op te doen door te kijken naar verschillende aquariums op het internet, hier veel over te lezen en te kijken welke mooie vissen allemaal bestaan. Ook kun je natuurlijk altijd rustig een aquariumwinkel langs lopen en kijken wat er allemaal is. Ook handig is om te weten of het actieve vissen zijn, sommige vissen zijn leuker om aan te zien dan andere. En andere hebben weer een veel sierlijke kleur wat natuurlijk ook weer wat heeft.