Zoals je waarschijnlijk zelf al doorhad, bestaan er gigantisch veel soorten aquariumvissen. En toch verschillen heel veel van deze vissen. Elke vissoort heeft zijn eigen wensen en behoeften, wat ook betekent dat ze niet allemaal bij kunnen leven. De ene vis vereist een grote aquarium en leeft vooral op de bodem, terwijl een andere vis in verhouding kan leven in een kleinere aquarium en graag in een aquarium zit met veel beschutting.

In dit artikel zullen wij dan ook dieper in gaan wat de beste aquariumvissen zijn voor beginners in 2017. Het zijn dus uitstekende vissen voor als je nog beperkte kennis hebt van het aquarium wereldje. Het is verstandig om te starten met vissen die eenvoudig zijn te onderhouden, wat als ware betekent dat zij minimale eisen hebben om te overleven. Onderhoud kan namelijk best lastig zijn voor bepaalde vissoorten wat dus niet verstandig is als je net wilt beginnen met het houden van vissen. Dit leid vaak dat mensen niet goed voor vissen zorgen, omdat zij niet weten ‘hoe’.

De beste vissen voor beginners zijn:

 1. Kegelvlekbarbeel
 2. Guppen
 3. Zebravis
 4. Zwaarddrager
 5. Endler Gup
 6. Roodvinzalm
 7. Chinese Danio
 8. Platy
 9. Slamese Kempvis
 10. Sumatraan

Kegelvlekbarbeel

KegelvlekbarbeelDe kegelvlekbarbeel, ook wel ‘rasbora heteromorpha’ genoemd is een vissoort afkomstig uit Zuidoost-Azie. Deze worden niet heel groot, waardoor ze eenvoudig te houden zijn in een aquarium. Meestal worden ze 4 tot 5 cm groot. Deze vissoort zit het liefst in het onderste- en middengedeelte van een aquarium en voelt zich het meest comfortabel bij een watertemperatuur van 22 tot 25 graden. Ook voldoende belichting is belangrijk en met een dichtbegroeide aquarium doe je ze een plezier. Wel wordt het aangeraden om minimaal tien stuks te nemen, gezien het een scholen vissoort is.

Guppy

GuppyGuppen zijn ook een bekende vissoort, welke in het Latijns Poecilia Reticulata heten. Het zijn vissen welke afkomstig zijn van het noorden van Zuid-Amerika en de Centraal Amerikaanse Cariben. Ook deze worden niet heel groot, meestal zo 4 tot 6 cm en zwemmen het liefst in het midden- en bovenste gedeelte van je aquarium. De temperatuur die voor deze vissen geschikt is een watertemperatuur van 19 tot 25 graden, wederom is dit een school vis. Zorg dus niet dat je slechts één vis neemt, dat doet de vis niet goed.

Zebravis

zebravisDe zebravis, of in het Latijns gezegd Danio Rerio of Brachydanio is officieel afkomstig uit Zuidoost-Azie en behoort ook tot de kleine visjes. Ook deze vissoort wordt tussen de vier en zes centimeter groot en zwemmen in het midden- en bovenste gedeelte van een aquarium. De watertemperatuur die voor deze vissoort voldoet is tussen de 20 en 26 graden. Wederom is dit een schoolvis, houdt hier dus rekening mee. Deze vis houdt tevens graag van licht en een aquarium met beplanting aan de rand. Ten slotte is deze vis ook zeer actief wat altijd leuk is om te zien, wel staat de vis bekend om op latere leeftijd wat agressiever te zijn.

Zwaarddrager

zwaarddragerDe zwaarddrager is ook een leuke vis, vanwege de mooie kleur. De zwaarddrager, of ook wel Xiphophorus Helleri genoemd komt van oorsprong uit Mexico en Guatemala. Deze zijn in verhouding tot de drie vissen hierboven genoemd wel groter en kunnen dan ook 6 tot 10 cm groot worden. Ook deze houden zich het liefst tussen het midden- en bovenste gedeelte van het aquarium bezig. Ook deze vissoort is vrij actief wat natuurlijk leuk is om te zien. Een watertemperatuur van 22 tot 26 graden is voor deze vissen nodig om te overleven. Wederom behoort deze vissoort tot de schoolvissen, wat betekent dat je er minimaal 10 a 12 zou moeten houden. Ook deze vissoort houdt het liefst van een aardig begroeid aquarium. Wel belangrijk is om meer wijfjes te behouden dan mannetjes, voor de harmonie in het aquarium.

Endler Gup

Endler GupOok dit klein visje is ideaal voor beginners. Afkomstig uit het noorden van Venezuela wordt dit visje ook maar 2 tot 5 cm groot. En het leuke is dat deze door het hele aquarium heen zwemt. Wederom behoort deze vissoort tot een scholenvis, waardoor je er altijd meerdere zult moeten nemen. Om deze vissen te behouden heb je een watertemperatuur tussen 22 en 27 nodig. Wat wel belangrijk is dat je zorgt voor genoeg beschutting en schuilplaatsen, daar houden deze vissen van. Zorg dus voor leuke aquariumplanten, stenen en ornamenten onder andere. En tevens is het belangrijk meer vrouwtjes dan mannetjes te hebben.

Roodvinzalm

roodvinzalmOok de roodvinzalm behoort tot een geschikte vis voor beginners. Afkomstig van Zuid-Amerika, wordt deze vis circa 5 cm groot. Ook dit is een actieve vis wat natuurlijk leuker is om te zien en zal deze zwemmen in het midden- en bovendeel. Het meest geschikte watertemperatuur voor deze vis is een temperatuur van tussen de 19 en 27 graden. Ook dit is een scholenvis, maar het goede is dat deze vis ook erg geschikt is bij andere vissoorten. Wel belangrijk is om te zorgen voor voldoende beschutting, deze vissen houden hier van waardoor ze minder zullen stressen.

Chinese Danio

chinese danioDeze vis, ook wel genaamd Tanichthys Albonubes komt oorsprokelijk uit Zuid-China. Wederom een erg klein visje met een grootte van circa 4 cm. Net zoals de Endler Gup zwemt ook deze vis in heel het aquarium rond. Wellicht is dit zelfs de meest ideale vis, een water temperatuur tussen 15 en 24 graden is namelijk prima. Waar je wel voor moet zorgen is voldoende beschutting en dat de temperatuur van het water niet te snel veranderd. Dit zorgt namelijk voor stress bij de vissen. Waar je wel op moet letten bij deze vissen, is dat deze vis nog wel is kan springen. Zorg dus dat zij niet uit het aquarium kunnen springen.

Platy

PlatyPlaty, ook wel Xiphophorus Maculatus genoemd, is oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Amerika. Deze vissoort wordt ongeveer 6 cm groot en zwemt ook in heel het aquarium. Wat leuk is bij deze vissoort, is dat deze zich vrij gemakkelijk voorplanten in een aquarium. Wat natuurlijk een leuke ervaring is om mee te maken. Tip: Neem een kweekbakje voor het aquarium en kweek een aantal nieuwe visjes. Deze vissen hebben een watertemperatuur van 21 tot 25 graden nodig en leven het liefst in een aquarium met een beplante rand. Zorg dus voor veel aquariumplanten en beschutting zodat de vissen zich op hun gemak voelen.  Wat tevens handig is bij deze vissen, is dat ze algen heten. Zou houden ze je aquarium ook nog is schoner!

Siamese Kempvis

Siamese kempvisDeze vissoort komt oorspronkelijk uit Cambodja en Thailand en wordt gemiddeld 6 cm groot. In tegenstelling tot de Platy die overal zwemt, houdt deze vis zich het liefst in het midden- en bovendeel van het aquarium. Het is een echt opvallende vis, zoals de kleuren in de afbeelding al laten zien. Dit is in tegenstelling tot andere vissen geen school vis, dit betekent dat je hier dus niet minimaal 10 van zou moeten nemen in je aquarium. Al is het wel aan te raden er enkele te hebben voor een betere sfeer. Wel belangrijk om te weten is dat het een haremvis is waardoor je geen twee mannetjes moet hebben, maar juist meerdere vrouwtjes.

Deze vis heeft wel een begroeid aquarium nodig, het liefst met drijfplanten ook. Met een water temperatuur tussen de 26 en 30 graden.

Sumatraan

SumatraanDe Sumatraan, ook wel Puntius (Barbus) Tetrazona genoemd is een vis die komt uit Indonesië en Borneo. Deze vissen zijn nog vrij groot in verhouding tot sommige andere hierboven genoemd, de vis kan namelijk 7 cm groot worden. Het is een echte unieke vis met de zwarte strepen. Ook deze vis zwemt rond in het middengedeelte van het aquarium en hebben een watertemperatuur van tussen de 22 en 26 graden nodig. Wat wel belangrijk is bij deze vissoort is de beschutting. Het is een vis die van schuilplaatsen houdt, zorg dus voor genoeg stenen in het aquarium, meerdere aquariumplanten, aquarium ornamenten en meer decoratie. Waar je wel op moet letten is dat deze vissen wel is de neiging hebben de vinnen van andere aquarium visjes af te bijten. Zet ze dan dus ook niet zo snel in met andere vissoorten.

Wat moet je weten

Dit waren de tien meest geschikte vissen om mee te starten als je een aquarium wilt houden. Zoals je ziet zijn een aantal zaken erg belangrijk, met name:

 • De watertemperatuur
 • Het gedeelte waar de vis zwemt
 • Of het een schoolvis is
 • Of ze goed overweg kunnen met andere vissen

Je kunt dus niet zomaar allerlei vissoorten bij elkaar zetten. Het is ten eerste belangrijk te kijken welke vissen dezelfde watertemperatuur nodig hebben, anders kunnen ze niet overleven. Daarnaast is het gedeelte van de vis belangrijk, het is goed om verschillende vissoorten te hebben die op een andere locatie zwemmen. Als je vissen hebt die onder in de aquarium zwemmen, dan zullen deze geen last hebben van vissen die in het midden- en bovenste gedeelte van de aquarium zwemmen. Wat betekent dat er dus genoeg ruimte is voor deze vissen en ze ook beter kunnen leven in een aquarium.

Daarnaast is het erg belangrijk om te weten of het een schoolvis is, je kunt deze vissoorten namelijk niet alleen in een aquarium houden. Dat doet de vis niet goed en zal betekenen dat de vis het niet langer overleeft. Het is belangrijk dan een grote groep van deze vissoort te hebben, zo zijn deze vissen ook gewend te leven namelijk. Ten slotte is het handig om te weten of ze met andere vissen overweg kunnen, wat dus niet altijd kan. In sommige gevallen zoals bij de Sumatraan kan dit niet.