Beeld: Brett Jordan via Unsplash

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening bij onder andere honden, katten en paarden. De ziekte wordt gekenmerkt door slijtage van de gewrichten, waardoor bewegingsproblemen zoals pijn bij beweging kunnen worden veroorzaakt. Vaak wordt artrose op gang gebracht door een specifieke oorzaak in het gewricht. Vervolgens houdt artrose zichzelf in stand, waardoor de slijtage verergerd. Dit is hoe je artrose bij je hond kunt herkennen en hoe je jouw viervoeter kunt ondersteunen. 

Zo herken je artrose bij je hond

In de beginfase van artrose kun je opmerken dat je hond kreupel is tijdens het lopen en moeite heeft met opstaan uit zijn mand. Het gaat in eerste instantie om opstartproblemen, dat wil zeggen dat je hond moeite heeft met opstaan en aan het begin van een wandeling maar dat dit afneemt naarmate hij langer in beweging is. In een latere fase van artrose kunnen honden naast meer pijn ook last krijgen van spierzwakte. De spiermassa rondom de gewrichten neemt af wanneer deze minder belast worden. Spierzwakte herken je ook bij het opstaan van je hond. Soms zal hij hier zelfs hulp bij nodig hebben. Ook kan je dit herkennen aan de neiging om uit te glijden op een gladde bodem, niet langer in de auto kunnen springen en steeds moeizamer wandelen.

Wat veroorzaakt artrose bij honden?

Artrose is een beschadiging aan het kraakbeen. Dit kan onder andere ontstaan door overbelasting van één of meerdere gewrichten, een langdurig tekort aan essentiële aminozuren, blessures of erfelijke factoren. Een voedingsexpert van Sundt laat weten dat gezonde voeding net zo belangrijk is voor honden als voor mensen. Gezonde en gevarieerde voeding zorgt onder andere voor voldoende energie, een mooie glanzende vacht en een goede darmwerking. Daarnaast werkt het preventief tegen verschillende ziekten. Hondenvoer dient alle benodigde vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen te bevatten. Het kan nodig zijn om extra supplementen te gebruiken om je hond in goede conditie te houden.

Kans op artrose verkleinen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op artrose te verkleinen. Allereerst is het dus essentieel dat je hond de juiste voeding krijgt en geen voedingsstoffen mist. Let op met het bewegingsregime van zowel pups in de groei als oudere honden. Het is belangrijk dat jonge honden niet te veel of te onstuimig bewegen om ervoor te zorgen dat de gewrichten en botten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Je kunt de volgende regel aanhouden: de wandeling mag zo lang zijn in minuten als de leeftijd van je pup in weken. Oudere honden hebben doorgaans ook baat bij het vaker maken van korte wandelingen.

Bij het uitzoeken van een pup van een groot ras is het daarnaast belangrijk om bewust op zoek te gaan naar een nestje dat voortkomt uit ouders die op veel voorkomende gewrichtsaandoeningen zijn getest. Dit zijn bijvoorbeeld elleboogdysplastie en heupdysplastie. De kans is minimaal dat de pup hier later last van krijgt wanneer beide ouders hier vrij van zijn.