Baard algHet is onvermijdelijk dat er algen in het aquarium ontstaan. Algen zijn er in allerlei verschillende soorten en zorgen er niet alleen voor dat je aquarium minder mooi is en minder zichtbaar is. Te veel algen in het aquarium zijn zelfs schadelijk voor de dieren die er leven. De algen nemen namelijk licht en voedingsstoffen uit het aquarium, die eigenlijk voor de planten bedoelt waren. Het is daarom van belang om de baardalg te bestrijden in het aquarium.

Ontstaan en bestrijding baardalg

Baard algen bestrijdenBaardalg is familie van de roodwieren en floreert op planten die een langzame groei hebben. De baardalg kan ook op je filters, grind of aquarium ornament gaan zitten. Baardalg staat ook wel bekend onder de naam zwarte puntalg en is eigenlijk een pluizig stukje algen bij elkaar. Als er meerdere algen zijn krijgt het de vorm van een baard. Bij het verwijderen van baardalg kun je beter op tijd bij zijn want als het aan de planten zit is het erg lastig te verwijderen.

Er zijn een aantal oorzaken van de baardalg, de oplossing hierbij is vaak vrij logisch.

Je hebt geen algeneter: Er zijn vissoorten die dol zijn op het eten van algen. Door een echte algeneter te plaatsen zou het aantal algen in je aquaria sterk afnemen.

Te veel vissen voedsel: Als je vissen teveel voedsel krijgen is er ook meer ontlasting in het aquarium. Door ze minder voedsel te geven ontstaan er ook minder algen.

De doorstroming: Een slechte doorstroming binnen het aquarium kan ook de oorzaak zijn. Doordat er een slechte doorstroming is blijven de algen gemakkelijker bij elkaar waardoor ze sneller groeien. Het verhogen van de doorstroming door een luchtpomp kan een oplossing bieden.
Te weinig of een onstabiel CO2 gehalte: CO2 is van belang voor de groei van je planten, in een bak waar de planten goed groeien zijn minder algen. Door de CO2 waarde te verhogen kan de algengroei verminderd worden.
Te veel zonlicht: Als je bak bij het raam staat dan is de kans groot dat er te veel zonlicht de bak in komt. Door het zonlicht groeien de algen. Het is dus verstandig om de bak op een andere plek te plaatsen waar minder zonlicht komt. Je zult merken dat de algen groei direct minder snel gaat.

 

Baardalgen verwijderen tips zijn altijd welkom, laat daarom gerust een reactie achter met jou oplossing!