LongerenLongeren met je paard kan in het begin wel wat lastig en onwennig zijn. Met name de paarden moet eerst even door krijgen wart er precies van ze verwacht wordt. Ze kunnen van je af lopen of juist naar je toe lopen door het feit dat ze niet weten wat de bedoeling is. In dit artikel behandelen we een aantal stappen die je kunt doorlopen om goed te kunnen longeren met je paard.

Startpositie

Je hebt de longeerlijn bevestigd aan het paard en gaat zelf in het midden van de cirkel staan. Het paard staat op enkele meters bij je vandaan zodat er recht uitgelijnd is. Je kijkt je paard recht aan, vanaf dit punt wordt er linksom weg gestuurd. In je linkerhand heb je de longeerlijn vast en in de rechterhand een zweep.

Contact op de lijn

Span de lijn iets aan zodat je hier een lichte druk op voelt. Dit kun je doen door je linkerhand iets omhoog te houden. Op deze manier wordt het duidelijk voor je paard dat hij alleen naar links kan gaan. Zou hij naar rechts lopen dan zou hij tegen de lijn aan lopen. Achteruit kan hij ook niet en naar voren sta jij, op deze manier is er maar een route voor het paard over.

Stap uit

Met je rechterbeen doe je een stap waardoor je schuin voor je paard komt te staan. Je romp wijst richting de schouder van het paard.

De zweep

Vervolgens ga je met de zweep richting de schouder van het paard. Hoe veel kracht je er bij moet gebruiken en of je eventueel je paard aanraakt hangt van andere situaties af. Hoe veel energie gebruik je normaal? Welke afspraken heb je gemaakt? Het doel hiervan is dat je paard met zijn schouder weg gaat voor de zweep waardoor hij links uit moet lopen.

Tot slot

Als je paard een goede vaart heeft gekregen kan het zijn dat hij vanzelf verder loopt.  Als hij geen vaart heeft kun je met de zweep naar de flank gaan om het paard te pushen om voorwaarts te gaan. Als hij cirkels maakt is het belangrijk om mee te draaien en contact met de lijn te behouden.

Heb jij nog tips ter verbetering van het longeren met je paard? Laat gerust een reactie achter!