Wanneer je hebt besloten dat je graag een aquarium aan wilt schaffen, kan je voor een moeilijke keuze komen te staan. Vooral als je nieuw bent op het gebied van aquariums kijk je je ogen uit waarschijnlijk. Er zijn verschillende merken en modellen verkrijgbaar, meer dan je bij je lokale tuincentrum weet te vinden. Dit artikel helpt je op weg bij het maken van een weloverwogen keuze als het op aquariums aankomt, door alvast de merken Fluval en BiOrb voor je te vergelijken. Bekijk ook onze vergelijking van Fluval vs Juwel.

BiOrb aquarium

Het woord zegt het al: de BiOrb aquariums zijn bolvormige aquariums (orb is Engels voor bol). In sommige modellen is dit letterlijk genomeAquarium van Biorbn, zo heeft dit merk verschillende vissenkom modellen. Met dit bolvormige ontwerp is bij andere modellen juist weer wat gespeeld. Vergeleken met andere aquariums hebben ze in elk geval een uniek design. Daarnaast onderscheiden de BiOrb aquariums zich nog op een andere manier van andere aquariums. Zo is alleen dit merk aquarium gemaakt van acryl, wat veel sterker is dan glas en een hogere doorzichtheidsgraad heeft. Daarnaast maakt BiOrb gebruik van een speciaal biologisch filter.

Dit biologische filter werkt op de stuwing van een luchtstroom door het water, die ervoor zorgt dat het water door poreus keramisch gesteente gaat, welke bacteriën aantrekt die het water filteren. Deze luchtstroom zorgt er niet alleen voor dat het water door het filter gaat, maar ook dat er stroming in het water ontstaat. Deze stroming, en de bubbels, geven een mooie en aparte uitstraling aan het aquarium. De BiOrb is alleen te verkrijgen in relatief klein formaat. Ze zijn dus altijd gemakkelijk plaatsbaar en sowieso leuk om mee te beginnen.

Fluval aquarium

Een Fluval aquarium geeft qua grootte wat meer keus dan een BiOrb aquarium. Ze zijn er in kleine, hanteerbare modellen die gemakkelijk plaatsbaar zijn, maar ook in wat grotere modellen. Ook de wat grotere modellen zijn echter in bijna elk huis te plaatsen, doordat ze door hun vormgeving efficiënt gebruik maken van de plaats. Ze zijn namelijk hartstikke rechthoekig, met strakke lijnen. Doordat de aquariums gebruik maken van geseald glas aan de bovenkant, verdampt het water minder snel en heb je langer plezier van dezelfde hoeveelheid water dan bij andere aquariums.

Fluval of BiOrb?

Fluval aquariums zijn in bijna alles het tegenovergestelde van de BiOrb aquariums. Waar de BiOrb vooral gericht is op ronde vormen en sommige modellen zelfs een vissenkom design hebben, zijn de Fluval aquaria toonbeeld van rechte lijnen en strakke vormgeving. Daarnaast richten de bakken van BiOrb zich voornamelijk op stroming en biologische filtering, terwijl Fluval het moet hebben van uitstraling en ruimtelijke beleving.

Wat beide merken gemeen hebben, is dat ze makkelijk plaatsbaar zijn. Bij BiOrb komt dat vooral doordat ze alleen maar kleine modellen leveren, bij Fluval komt dat door de vormgeving. Daarnaast hebben beide merken een moderne look op hun eigen manier. Ga je voor biologisch met een bubbel effect, kies dan voor BiOrb. Ga je voor een strakke eyecatcher, kies dan voor Fluval. Ook de prijs maakt uit, een BiOrb is over het algemeen vele malen duurder dan een Fluval. Onderscheidend zijn ze beiden met recht.