Bruin alg verwijderneEr zijn vele verschillende soorten algen die kunnen ontstaan in het aquarium. Natuurlijk wil je dit voorkomen en als je last hebt van bruinalg wil je hier zo snel mogelijk af komen. In dit artikel beschrijven wij specifiek hoe je de bruinalg verwijderen kunt. Lees het artikel door en pas de technieken toe in jouw aquaria voor het beste resultaat.

Het ontstaan van bruinalg

Om te weten hoe je bruinalg kunt verwijderen is het net zo belangrijk om te weten hoe ze ontstaan. Door te begrijpen hoe ze steeds in het aquaria terecht komen. De alg staat ook wel bekend onder de naam diatomen. Met name bij pas ingerichte aquariums vormen ze een probleem. Daarbij moet wel gezegd worden dat ze ook vaak weer snel weg zijn. Je vindt ze terug op de aquariumplanten, bij het glas of het substraat.

De diatomen duiken op bij aquariums die nog niet volledig gerijpt zijn. Daarnaast zijn de volgende oorzaken ook mogelijk:
– Een ammoniumpiek in het aquariumwater
– Te weinig voedingstoffen wat slechte plantengroei veroorzaakt
– Het substraat dat silicaat afgeeft aan het water

Bruinalg verwijderen

Als je net de inrichting van het aquarium hebt voltooid en je hebt bruinalg dan hoef je je nog geen zorgen te maken. De kans is enorm groot dat de alg van zelf uit het water verdwijnt. Stoort het je wel, dan kun je de algen gemakkelijk verwijderen door met een stuk stof over de alg heen te gaan. Ook kun je een aantal algeneters hun gang laten gaan in de bak.

Mocht de inrichting allang achter de rug zijn en de bruinalgjes terug blijven komen dan is de kans groot dat iets ammonium af geeft aan het water. Dit kunnen rottende planten zijn. Een andere techniek die veel gebruikt wordt is het product Seachem Purigen, dit kun je toevoegen aan je filter. Seachem Purigen zuivert het water en verwijdert hierbij geen belangrijke voedingsstoffen.

Ook is het belangrijk dat je planten goed groeien, dit kun je realiseren door voldoende meststoffen toe te voegen zodat er een balans is met de verlichting.