leren chapsChaps, de alternatief voor paardrijlaarzen. Wat door velen ook wel ‘minichaps’ wordt genoemd, de chaps draag je om het onderbeen, in samenwerking met de jodhpurs of geschikte schoenen. De chaps zelf sluit je vaak met een rits, een soort klittenband of een gesp of drukknoop aan de bovenkant en een riem of elastiek dat verder onder de schoenen doorloopt. Het voordeel is dat er een stuk elastiek in zit om ze goed aan te sluiten. Ook chaps heb je in verschillende materialen, denk hierbij aan leer waar veel voor wordt gekozen maar ook neopreen en ander wasbaar materiaal. In veel gevallen kun je zelfs leren chaps niet eens onderscheiden van leren paardrijlaarzen.

Wanneer je aan wedstrijd rijden doet, gelden er altijd bepaalde regels. Het is dus belangrijk dat je paardrijkleding hierop afgestemd is, anders kun je niet altijd deelnemen. Bij chaps moet het zo zijn dat er een stuk leer over heen zit bij de rits aan de achter of zijkant. Het leer dat eromheen zit moet ook glad zijn, dit is officiële vereiste om mee te doen.

[table id=7 /]

Soorten chaps

Je hebt chaps van verschillende materialen, maar de chaps kun je eigenlijk onderverdelen in leren chaps, minichaps en lange chaps.

Leren chaps

Met name leren chaps zijn erg populair. Ze zien er vaak erg goed uit en zijn van hoge kwaliteit.

Minichaps

Minichaps zijn eigenlijk chaps die tot de knie komen. Vaak ontstaat er wel een verwarring. Veel chaps zijn namelijk minichaps, waardoor het een term is die niet voor iedereen even duidelijk is. In Nederland komen ze veel voor, in de Engelse paardensport bijvoorbeeld niet zoveel. Mini chaps worden voornamelijk gebruikt bij dressuur en springen, hier worden ze ook over een paardrijbroek gedragen.

Lange chaps

Deze soort chaps worden voornamelijk gebruikt bij het westernrijden. Omdat ze hier over een spijkerbroek gedragen worden.

Ten slotte zijn er ook chaps voor kinderen met een speciale maat.

Chaps kopen

Heb je voor het eerst chaps nodig of ben je zoek naar vervanging van je huidige chaps? Dan voorzien we je graag van advies waar je de beste deals voor chaps kunt krijgen.

Er zijn diverse merken die bekend staan om het wat meer luxe design, maar laat je hierdoor niet altijd afschrikken. Ook chaps heb je in veel verschillende prijsklassen, kijk dus goed wat je wilt uitgeven aan een nieuw paar chaps. Je kunt kiezen uit verschillende merken, materialen en design chaps. Ze zijn verkrijgbaar van enkele tientjes tot aan over de €100 euro. Kijk welk budget je hebt, of je specifiek een merk chaps wilt en welk materiaal je voorkeur heeft: baseer hierop welke chaps jouw het beste liggen.