Wil jij al een tijdje een kat en denk je er serieus over na om dit gezelschapsdier in huis te nemen? Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat poezen en katten wel 20 jaar oud kunnen worden. Deze neem je dus (bijna) voor het leven. Welke soort kat past bij jou? En wat heeft jouw kat allemaal nodig? Wij hebben een handige checklist voor je opgesteld om te raadplegen voordat je besluit om een kat te nemen.

Heb je genoeg tijd?

Veel mensen denken dat katten maar weinig tijd nodig hebben. Het klopt dat je de kat niet uit hoeft te laten, zoals je bijvoorbeeld wel moet doen bij een hond. Toch heeft ook een kat veel tijd en aandacht nodig, zeker als deze niet naar buiten gaat en uitsluitend binnenshuis woont. Ben je vaak weg maar wil je toch erg graag een kat? Zorg dan voor een kattenluikje zodat jouw kat kan gaan en staan waar hij wil. Een kat heeft genoeg ruimte nodig en het liefst ook een grote buitenruimte om te ontdekken. 

Wat kost een kat?

Zodra je een huisdier in huis neemt krijg je ook te maken met kosten. De aanschafprijs van een kat loopt zeer uiteen. Voor een raskitten betaal je gemiddeld zo’n €500,-, terwijl er ook mensen zijn met een nestje thuis die deze kittens gratis weggeven. Voor een kat uit het asiel betaal je tussen de €50-, en €150,-.  Dan zijn er nog kosten voor het verzorgen van jouw kat. Deze kosten voor kattenvoer, kattenbakstrooisels en bezoekjes aan de dierenarts komen regelmatig terug. Vooral dit laatste kan zorgen voor fikse onverwachte rekeningen. Het is dan ook verstandig om een verzekering af te sluiten voor je kat

Barbara van Beets schrijft voor de huisdieren-sectie van Adviesjagers en geeft aan dat er een aantal spulletjes zijn waar je kat veel gebruik van gaat maken. Denk aan een kattenluik en een krabpaal, maar ook een zachte kattenmand. Katten brengen namelijk een groot gedeelte van hun dag slapend door en een goed bed zorgt voor een tevreden kat. 

Het karakter van de kat

Er zijn meer dan 100 soorten erkende kattenrassen en nog veel meer gemengde rassen. Als je kiest voor een raskat, kun je je van tevoren laten informeren over het karakter van de kat, evenals bijvoorbeeld toekomstige gezondheidsproblemen die kunnen optreden. Van gemengde katten weet je dit niet, maar vaak zijn dit soort katten gek op vrijheid en ruimte. Wanneer je een kat in huis haalt uit een nestje van de boerderij, is de kans groot dat jouw kitten drukker, speelser en wilder is dan wanneer je kiest voor een rustige Perzische kat die het heerlijk vindt om urenlang bij jou op schoot te liggen.

Kittens zijn hartstikke schattig, maar misschien is het ook een optie voor jou om een volwassen kat te adopteren. Katten van middelbare leeftijd of ouder hebben vaak wel moeite om zich aan te passen aan een nieuw huis.