ClownbotiaDe Clownbotia is in Nederland een erg populaire vis voor in het aquarium. De vis is niet geschikt voor een klein aquarium, neem deze vis dus pas als je in het bezit bent van een groter aquarium. In dit artikel zullen we je meer informatie over deze tropische vis geven.

Over de clownbotia

We beginnen met wat algemene informatie over deze vis zodat je een duidelijk beeld krijgt bij wat je kunt verwachten van dit soort.
Naam: Clownbotia
Naam uit de wetenschap:Botia Macranthus
Familie: Modderkruipers
Land van herkomst: Indonesië
Lengte: Tot 30 centimeter, maar vaak blijft dit rond de 15 cm
Geslachtskenmerken: Vrouwtjes zijn slanker, de mannetjes zijn puntiger als je naar de vinnen kijkt.

Gedrag en leefomgeving

De leefomgeving voor deze vis is net als bij iedere vis erg belangrijk. De meest gemaakte fout bij dit soort is dat hij in een te klein aquarium wordt geplaatst. Doordat de vis tot wel 30 cm lang kan groeien moet het aquarium minimaal een lengte hebben van 1.20m, op deze manier heeft de vis toch voldoende ruimte om te groeien te kunnen zwemmen. De vissen kruipen door het zand heen, bij de inrichting van het aquarium dient er daarom rekening mee gehouden te worden dat planten, ornamenten etc stevig staan.

De vissen zijn echte territoriumvissen die in scholen gehouden worden. Het kan zijn dat je de vis enkele dagen niet ziet want hij houdt zich graag schuil tussen de planten. De vis maakt ook een tikkend geluid, als je dit hoort hoef je je geen zorgen te maken dit hoort nu eenmaal bij de vis. Opmerkelijk is verder dat de vis in het wild in modderig water leeft, maar in het aquarium graag schoon water heeft om in te leven.

Waterkwaliteit en voeding

De kwaliteit van het water is natuurlijk ook erg belangrijk. Zorg er voor dat je de volgende waardes aanhoud:

Water temperatuur: 23-28°C
Ph waarde: 6-7
GH waarde: 0-4

Op het gebied van voeding zijn het erg makkelijke dieren. Het is een echte alles eter, het is het beste om voor afwisselende voeding te zorgen. Hij zou de algen uit je aquarium opeten, maar is ook gek op droogvoer, watervlooien, kortom een echte alles eter.

Heb jij nog vragen over deze vis? Laat dan gerust een reactie achter!