Als je een aquarium gekocht hebt kom je erachter dat je met alleen een glazenbak nog langer niet klaar bent. Je hebt verschillende accessoires nodig om een zo goed mogelijke leefomgeving voor de vissen te creëren. Als je geen juiste leefomgeving hebt zal dit zich uiten in zieke vissen, vele algen en traag groeiende planten. Vaak bied het toevoegen van CO2 aan het aquariumwater de oplossing voor jouw probleem!

Het belang van CO2

CO2 oftewel zuurstof is noodzakelijk in het aquarium, want de planten hebben het nodig om te groeien.Je zou nu misschien denken dan kies ik wel voor kunststof planten, maar zo eenvoudig is e oplossing niet. Koolstof is namelijk een voorwaarde voor een goed leefklimaat in de aquaria. De helft van de stoffen in de aquariumplanten bestaat uit koolstof. Je kunt dus gerust stellen dat planten van belang zijn voor een goed leefklimaat. De planten kunnen alleen het koolstof opnemen uit het water dankzij CO2.

Ook een leuk bijkomend feit is dat algen niet van CO2 houden, heb je veel last van algen? Dan bied het toevoegen van CO2 vaak een oplossing. Daarnaast kun je ook voor led verlichting kiezen en algeneters toevoegen om van je algen af te komen.

Gevolgen CO2 tekortGevolgen CO2 te kort

Je kunt je vast voorstellen dat een CO2 te kort alleen maar problemen kan veroorzaken in het aquarium. Het kan zelfs grote gevolgen hebben voor de leefomgeving. Je kunt vrij eenvoudig achterhalen of dit het geval is in jouw aquaria. Je kunt een co2 te kort herkennen aan:

  • Lange stelen en kleine bladeren bij de planten terwijl ze dit oorspronkelijk niet hadden.
  • De bladeren van de planten krijgen een kleur die matter is dan normaal
  • Er komen gaatjes in de blaadjes van de planten
  • Vervormde of zelfs slecht groeiende planten

Het is dus van belang om regelmatig naar je planten te kijken, zo kun je een CO2 te kort tijdig opsporen.

Geschikte hoeveelheid CO2

Je vraagt je nu vast af hoeveel CO2 je nou precies nodig hebt voor een goed leefklimaat. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven. De hoeveel CO2 hangt namelijk van vele factoren af. Denk hierbij aan de hoeveelheid dieren, de plantensoorten, de sterkte van de stroming en de hoeveelheid licht. Deze factoren kunnen er voor zorgen dat je juist meer of minder CO2 nodig hebt. Er is wel een standaard formule voor het gemiddelde. Deze gaat over het aantal CO2 bubbels per minuut en gaat als volgt:
Aantal bubbels per minuut = (hoeveelheid water in liters x DH /50). Met de DH wordt de carbonaat bedoelt en zal meestal tussen de 5 en 10 liggen. Als je niet weet hoeveel dit bij jou is kun je dit meten met speciale stripjes.

Soorten CO2 aquarium systemen

Aqaurium co2 systeemEr zijn ook verschillende soorten CO2 systemen beschikbaar om de CO2 toevoer binnen je aquarium te regelen. We hebben een aantal van deze systemen voor je opgezocht en met elkaar vergeleken. Zo kun jij voor jezelf een keuze maken welke het beste bij jouw situatie past.

CO2 Difussor Deze is vrij eenvoudig te installeren en daarbij ook nog eens erg functioneel. Heb je een groot aquarium? Dan is deze niet geschikt voor jou. Houdt er ook rekening mee dat het van glas is waardoor het breekbaar is en het regelmatig moet worden schoongemaakt.

CO2 Ladder De ladder is goedkoop en eenvoudig in installatie, de co2 toevoer is alleen niet heel accuraat waardoor er veel verspilt wordt. Ook kan deze snel vies worden en is het dus van belang om het regelmatig schoon te maken.

Drukregelaar (een trap) Voordelig in aanschaf en super compact, maar deze is wel wat minder veilig dan de andere modellen.

Drukregelaar (twee trappen) In tegenstelling tot de een trap is deze vrij duur, maar daarbij is deze wel compact en erg veilig in gebruik.

CO2 atomizer Dit systeem valt haast niet op en heeft kleine bubbeltjes met co2. Het is wel erg lastig om dit apparaatje schoon te houden.

Je kunt je nu afvragen welk systeem het beste voor jou is, maar dit is afhankelijk van de grootte van je aquarium en de eerder benoemde factoren. Kom je er niet uit? Laat dan een reactie achter met zoveel mogelijk informatie over jouw aquarium zodat wij je verder kunnen helpen.

Aquarium CO2 systemen kopen

Maak gebruik van onderstaande vergelijkingstabel om een systeem te vinden die bij jouw wensen en prijsklasse past.

[table id=25 /]

Vloeibare CO2 in het aquarium

Vloeibare co2Wellicht heb je wel eens iets over de vloeibare CO2 gehoord, hier zou je eventueel ook voor kunnen kiezen. Als we puur kijken naar de benodigdheden van de plant maakt het niet uit of het zuurstof uit een systeem komt of vloeibaar is. Een nadeel aan vloeibare CO2 is echter dat je iedere keer dezelfde hoeveelheid moet toevoegen en dit kan nog wel eens lastig meten zijn. Binnen het aquarium gaat het altijd om balans, voeg je de ene dag enorm veel CO2 toe en een paar dagen later vrij weinig, dan is er geen balans in je aquarium. Bij een systeem hoef je je hier geen zorgen om te maken.

Heb jij nog vragen over CO2 in het aquarium? Laat gerust een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen!