crystal red garnaalEen erg populaire garnalensoort voor in het garnalen aquarium zijn de crystal red garnaaltjes. De vis staat ook wel bekend onder de naam Caridina cf. cantonesis en is een van de populairste garnalen. Als je geen roofvissen in je bak hebt die jagen op garnalen dan is het een absolute aanrader. In dit artikel behandelen we alles wat jij moet weten over dit garnaal soort.

Over de crystal red aquarium garnalen

Kenmerkend aan dit garnaalsoort is dat ze erg vrolijk en actief zijn. Je kunt ze herkennen aan de mooie witte en rode kleuren. Een bijkomend voordeel is dat ze je aquarium mooi schoon houden, ze eten de resten van de vissen op. Doordat de vissen erg actief zijn en mooie kleuren hebben is het ook een echte aanwinst voor de look van je bak. De vissen worden speciaal gekweekt op hun bijzonder mooie kleuren

Opmerkelijk is ook dat dit type garnaal niet terug te zien is in de natuur, het is een gekweekte garnaal. Net als de andere aquarium garnalen zijn ze niet groot, reken op ongeveer 20 tot 25mm. De garnaal wordt ongeveer twee jaar oud, maar in deze twee jaar zou deze zich zeer vaak voortplanten. Het is een goede garnaal om mee te beginnen. Doordat het een gekweekte garnaal is zijn er verschillende soorten mogelijk. Hoe witter dit type garnaal is hoe duurder deze vaak is.

Aquarium eisen

Niet ieder aquarium is geschikt voor deze dieren, we hebben de eisen even voor jou op een rijtje gezet:
Watertemperatuur: 20-26 graden
Aantal liter: minimaal 15
Zuurgraad van het water: 6,2-6,8 pH

Verzorging van de garnalen

Dit type garnalen vraagt niet een specifieke behandeling, je kunt ze op dezelfde manier verzorgen als bij andere soorten. Het is wel belangrijk dat er genoeg garnalen in de bak zijn, het zijn dieren die niet alleen leven. Zorg daarom voor een minimaal aantal van 15 stuks. Ook is het van belang om de watertemperatuur in de gaten te houden, houdt hier ongeveer 25 graden voor aan. Doordat de garnalen vrijwel alles eten moet je niet te veel voeren, wat over blijft van de vissen kan ook worden opgegeten door de garnalen.
De garnalen vinden het fijn als ze zich ergens achter kunnen schuilhouden. Zorg voor leuke ornamenten over stukken hout waar ze achter kunnen blijven. Tot slot is het nog belangrijk dat je absoluut geen garnalen eters in je aquarium hebt anders is het snel gebeurt.

Voortplanten van de garnalen

Pas op een latere leeftijd is het pas te herkennen wie een mannetje is en wie een vrouwtje is, bij de jonge garnalen is dit eigenlijk niet te onderscheiden. De vrouwtjes kunnen herkent worden doordat ze net iets groter en forser zijn dan de mannetjes. Achter de kop zie je ook een zogenaamde eivlak waar ze de eitjes dragen. Als een mannetje zich vastklemt aan een vrouwtje dan zijn ze aan het paren. Op deze manier probeert het mannetje het vrouwtje te bevruchten. Als  de vrouw bevrucht is gaan de mannetjes verder met hun leven, ze zullen weer rond zwemmen door het aquarium opzoek naar eten en andere vrouwtjes.

Als de Crystal Red garnalen ouder worden is beter te herkennen wat een vrouwtje is en wat een mannetje. De vrouwtjes herken je voornamelijk doordat ze iets groter en dikker zijn dan de mannetjes. Bovendien zie je een zogeheten ‘eivlek’ net achter de kop en dragen ze natuurlijk de eitjes.

Na een bepaalde tijd zie je dat de vrouwtjes eitjes aan de buik heeft hangen. Deze eitjes blijven voor ongeveer 4 weken hangen. Na deze vier weken komen de kleine baby garnaaltjes uit het ei, ze zullen een grootte van 1.5mm hebben.

 

Tot slot

Een aanvulling voor ieder aquarium, zo mogen deze garnalen absoluut genoemd worden. Heb jij ervaringen met deze dieren? Laat het ons weten door middel van een reactie!