De cavia is toch wel het meest populaire knaagdier. Ofschoon de kleine beestjes met hun harige body aaibaar lijken, is het tegendeel waar. Knaagdieren zijn prooidieren en hebben vluchtgedrag. Het oppakken van de dieren leidt tot stress omdat het als een aanval wordt ervaren. Toch is de cavia het meest genegen om geaaid te worden

De cavia is een sociaal dier

Wat de cavia het meest nodig heeft is naast de juiste voeding, drinken en een eigen plek, is een maatje. Cavia zijn kuddedieren en leven in de natuur in groepen. Het zijn sociale dieren die soortgenoten nodig hebben. Wil je een cavia als huisdier dan is het voor het welzijn van het dier noodzakelijk dat er een vriendje bij is. Doe dit van het begin en het kan zowel een beertje of een zeugje zijn. Kies je voor een stelletje dan is het zinvol om het mannetje te castreren.

Voeding moet knaagbaar zijn

Het eten is belangrijk omdat een cavia veel moet knagen. Dit is ook nodig omdat de tanden blijven groeien en door het juiste voer afgesleten moeten worden. Voor knaagdieren is droogvoer in de vorm van korrels of pellets waarbij vitamine C is toegevoegd het beste. Naast het droogvoer is stro nodig en dat dient altijd beschikbaar te zijn. Cavia’s hebben gevoelige darmen en eten daarom de gehele dag. Bepaalde groenten en fruit mag met mate, maar geef de cavia de tijd om aan het eten te wennen. Vers drinkwater dient onbeperkt beschikbaar te zijn.

Verzorging van de vacht

Een cavia vindt het prettig om geborsteld te worden. Er zijn verschillende haarsoorten voor de beestjes: stugge krulharen, gladde vacht, borstelharig of langharig. Met het borstelen voorkom je klitten en het houdt de vacht schoon. Let bij knaagdieren vooral op het gebit en de nagels.

De behuizing als veilige plek

Een caviahok voor twee of drie cavia’s moet ruim genoeg zijn zodat ze zich goed kunnen bewegen. Naast de drinkfles en voederbak is een schuilplaatsje voor elk dier nodig. Cavia’s zijn nachtdieren en willen zich overdag terugtrekken in een veilige beschutte plek. Als bodembedekker is zaagsel goed geschikt voor caviakooien. Verschoon het hok regelmatig en combineer dat met de verzorging van de vacht.