Discus aquariumEen discus aquarium is een aquaria waarin alleen discus vissen en aquariumplanten gehouden worden. Deze vis wordt door sommige ook wel de koning van het aquarium genoemd doordat ze zulke mooie kleuren kunnen hebben. Doordat de vissen veel gekruist zijn, zijn ze in vele verschillende kleuren beschikbaar. In dit artikel beschrijven we alles wat jij moet weten over het discus aquarium en dan met name een aquarium voor de show.

De grootte van het aquarium

Het is belangrijk om te weten dat de discus een scholvis in, een scholenvis voelt zich het prettigst als deze in een groep van minimaal 5 vissen leeft. Als je je bedenkt dat voor iedere discus vis minimaal 50 liter water tot zijn beschikking moet zijn, dan kun je wel nagaan dat je minimaal een aquarium met een inhoud van 250 liter moet hebben. Er moet ook niet vergeten worden dat er ook nog accessoires, ornamenten en aquariumplanten de inhoud innemen waardoor het aquarium nog groter moet zijn. Een minimum van 350 liter kan veilig vastgesteld worden. De hoogte van het aquarium voor de discus vis moet minimaal een halve meter zijn. Als je geen plek hebt voor een aquarium van deze grootte dan kun je beter voor een klein aquarium gaan met andere vissoorten.

Het aquarium dat wel geschikt is voor de discusvissen zou wel een groot gewicht hebben. Een minimale inhoud van 350 liter mag namelijk wel wat wegen. Het is dus belangrijk om naar een geschikte plek te kijken waar het aquaria kan staan zonder door een tafel of kast heen te zakken. Een stevig onderstel is dus enorm belangrijk.

[table id=5 /]

Kies een plek waar niet te veel zon komt om algengroei te voorkomen, maar ook een rustige plek zodat de rustige discus vis een prettig leven zal leiden.

 

Inrichting discus aquaria


Eerder schreven wij al een artikel over de inrichting van een aquarium, bij een aquarium voor de discus komt er ongeveer hetzelfde bij kijken. Er moet namelijk als eerst een bodem worden aangebracht hou er rekening mee dat een fijne bodem beter is voor de discus vis, deze vis blaast door de bodem om voedsel te zoeken. Als de bodem te grof is kan hij zijn voedsel nooit vinden.

Als je het belangrijk vind dat het aquarium decoratief gezien ook aantrekkelijk moet zijn kun je deze bak natuurlijk ook een thema geven zoals het spongebob aquarium of je kunt er gewoon mooie ornamenten, planten en accessoires in plaatsen naar eigen smaak. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat de discus vis moet leven op 28 tot 30 graden, niet iedere aquariumplant kan tegen deze temperaturen. DE volgende planten zijn wel geschikt op deze temperatuur:

 • Echindorus (verschillende varianten en soorten)
 • Cabomba
 • Heteranthera zosterfolia
 • Cryptocoryne plantsoorten
 • Althernanthera

Een absolute must voor in dit awuarium is kienhout, dit komt uit de oorspronkelijke leefomgeving van de vis en wordt gebruikt als schuilplaats. Ook zullen de vissen blij zijn als er drijfplanten in de bak zijn.

 

 

 

Combineren van vissen

Het kan zijn dat je naast de discusvissen ook andere vissen in het aquarium hebben wilt. Als je voor een discusaquarium kiest wil je natuurlijk wel dat de discusvissen de blikvangers van de waterwereld blijven. Waar je dan voor kunt kiezen zijn zogenaamde bijvissen. De keuze voor de bijvissen is wel belangrijk, het moeten net als de discusvis rustige vissen zijn zodat er geen onrust in de bak zijn. Ook is het belangrijk dat het geen snelle eters zijn, een snelle eter kan er voor zorgen dat de discusvisjes ondervoed raken.

Ook moet er gekeken worden naar de leeflaag van de vissen zodat je niet alle vissen op een plek in de bak krijgt. De discus vis zou zich in de middelste waterlaag bevinden, je kunt dus er voor kiezen om een aantal bodemdieren erbij in te doen. Denk hierbij aan de volgende dieren:

 • Kardinaaltetra’s
 • roodneuszalm
 • Zalmsoorten
 • Corydorassoorten
 • Ancistrus
 • Otocinclus affinis

Daarnaast kun je ook nog een aantal garnalen in de bak doen, maar kies wel een soort die zich schuil houdt zodat ze niet worden opgegeten door de discusvis.

Heb jij nog vragen over het discus aquarium? Laat dan gerust een reactie achter dan zullen wij deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.