Er zijn verschillende soorten algen die in het aquarium kunnen groeien. Draadalg is hier een soort van, mocht je hier last van hebben dan raden we je zeker aan om dit artikel te lezen. Wat veel mensen fout doen bij het verwijderen van draadalg is dat ze alleen de draadalg symptomen uit de bak halen, maar niet verder kijken dan dat. Wil je het probleem echt oplossen en zelfs voorkomen dat er draad alg in het aquarium komt? Dan moet je zeker dit artikel lezen hierin behandelen we alles wat jij moet weten over dit alg soort.
Oorzaak draadalg
Net als bij de andere algensoorten baardalg en blauwalg speelt een tekort aan CO2 een grote rol. Dat is ook precies de reden waarom de symptomen van de algen verwijderen door middel van een chemisch middel of een borsteltje weinig zin heeft. De algjes zullen niet lang weg blijven en voor je het weet zit je mooie bak weer vol.
Als we kijken naar het leefklimaat in een aquarium kun je jezelf een drie hoek voorstellen. Boven in deze driehoek bevind zich het licht de onderste hoeken zijn de voedingsstoffen zoals nitraat fosfaat en de andere hoek het CO2. Het is belangrijk dat deze factoren op elkaar zijn afgestemd voor een gezond leefklimaat. De verlichting en de voedingsstoffen zijn zeer eenvoudig af te stellen, bij het CO2 kan het echter nog wel eens misgaan. Met als simpel resultaat dat er veel algen in de bak terecht komen.
Draad alg verwijderen
We zullen nu de manier beschrijven waarmee je afrekent met draadalg binnen het aquarium. We zullen dit beschrijven voor mensen met een CO2 systeem en zonder! We beginnen met het beschrijven voor de CO2-systeemloze aquaria.
Het te kort kun je bij jouw aquarium niet oplossen door simpel weg meer CO2 in de bak te pompen. Maar om de driehoek, waar we het net over hadden, in balans te brengen kun je wel op een andere manier tewerk gaan. Je kunt het licht boven de bak namelijk verlagen. Hierdoor zal het fotosynthese proces trager werken waardoor de planten trager groeien en daarmee het gebruik van voedingsstoffen zoals CO2 gaat dalen. Hierdoor wordt ook het CO-2 tekort een stuk kleiner. Je kunt het licht verminderen in de bak door minder lampen te gebruiken, maar je kunt ook meer drijfplanten toevoegen waardoor er minder licht de bak binnen komt.
Als je wel een CO2 systeem hebt kun je het tekort aan CO2 aanpakken door het CO2 te verhogen. Doe dit wel beetje bij beetje, we raden aan om wekelijks te verhogen. Waar je wel rekening mee moet houden zijn de PH waardes, het PH moet namelijk ook verlaagd worden. Stel dat je na een week een PH van 7 hebt dan verlaag je de week daarop de PH naar 6.9. We raden dus aan om wekelijks 0.1 ph te verlagen. Het is wel belangrijk dat je kijkt naar de vissen, hoe reageren ze op de co2? Mochten ze raar gaan doen door bijvoorbeeld naar lucht te happen dan moet je terug naar de PH waardes van twee weken geleden. Deze manier kun je net zo lang toepassen tot het algen probleem is opgelost.
Voorkomen van draadalg
Heb je nog geen last van draadalg? Je kent dan vast wel de uitspraak voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook zeker bij dit hardnekkige alg soort. Om dit probleem te voorkomen kun je eigenlijk dezelfde principes toepassen die je kunt doen om ze te verwijderen. We raden aan om hier dan ook zeker rekening mee te houden.
Heb jij nog vragen over het verwijderen van de algen? Laat dan een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen!