Als je op zoek bent naar een nieuw huisdier, zou de egel wel eens de perfecte keuze kunnen zijn. Deze kleine zoogdieren staan bekend om hun schattige uiterlijk en hun speelse persoonlijkheid. Egels zijn geweldige metgezellen en zijn gemakkelijk te verzorgen. Dus, als je erover denkt om een egel aan je familie toe te voegen, dan is dit wat je moet weten.

Wat is een egel?

Een egel is een klein, stekelig zoogdier dat in Europa en delen van Azië voorkomt. Deze schattige beestjes zijn eigenlijk verwant aan spitsmuizen, mollen en vleermuizen! Egels zijn nachtdieren die overdag slapen en ’s nachts naar buiten komen om voedsel te zoeken. Hoewel ze vooral insecten eten, eten ze ook slakken, kikkers, reptielen en kleine vogels.

Egels werden in het begin van de 20e eeuw als huisdier naar Nederland gehaald. Ze werden echter al snel populair als ongediertebestrijders in de tuin vanwege hun vraatzuchtige eetlust voor allerlei soorten ongedierte! Vandaag de dag zijn er naar schatting 200 miljoen egels in het wild! Egels komen oorspronkelijk uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten. In het wild eten ze vooral insecten, maar ze eten ook andere kleine dieren, fruit en groenten.

Wat eten egels?

Egels in gevangenschap hebben een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en arm aan vet. Een dieet dat bestaat uit 25% eiwit en 5% vet is ideaal voor egels in gevangenschap. Sommige egels kunnen echter overgewicht hebben, dus het is belangrijk om met uw dierenarts te overleggen over het beste dieet voor uw huisdier.

Wat beweging betreft, hebben egels een ruime omgeving nodig waarin ze kunnen rondlopen en ontdekken. Een rad is ook een belangrijke vorm van lichaamsbeweging voor egels. Egels zijn langlevende dieren en kunnen in gevangenschap gemakkelijk 10 jaar oud worden. Dit is nog indrukwekkender dan als je ze vergelijkt met hun wilde neven, die gemiddeld alleen maar 2-3 jaar leven.

Gezellige kameraden

Deze stekelige kleine persoonlijkheidsbolletjes hebben veel karakter en zijn erg vermakelijk om naar te kijken. In Nederland vind je egels vaak zwervend in tuinen en op erven. Het zijn over het algemeen schuwe beestjes, maar ze kunnen heel vriendelijk zijn als ze je eenmaal leren kennen. Egels kunnen zowel aaibaar als stekelig zijn, afhankelijk van hun humeur en de situatie.

Ze worden over het algemeen beschouwd als volgzame wezens die het goed kunnen vinden met kinderen en andere huisdieren. Egels zijn echter geen huisdieren en moeten ook niet als zo behandeld worden; ze hebben nog steeds een wilde kant! Wees dus altijd voorzichtig in de omgang met ze en houd altijd toezicht op interacties tussen egels en kinderen of andere huisdieren.

Een egel kost meestal rond de € 60 – 70, afhankelijk van de fokker. De prijzen kunnen echter variëren, afhankelijk van waar je woont. Om goed voor een egel te kunnen zorgen, heb je enkele dingen nodig. Eerst en vooral heb je een kooi voor de egel nodig die minstens 18x18x24 inch groot is. Je hebt ook een waterfles, een etensbakje, een schuilplaats en een wiel nodig.

Naast deze benodigdheden, kiezen sommige eigenaren ervoor om bodembedekking (zoals Aspen schaafsel of Carefresh), vitaminen en supplementen, of speelgoed voor hun egels aan te schaffen. De totale kosten van de benodigdheden kunnen oplopen van €30-70 per jaar. Als je egel ziek wordt of gewond raakt, breng hem dan naar een dierenarts die gespecialiseerd is in exotische dieren.

Egels zijn geen huisdieren en hebben daarom speciale zorg nodig. Wat je kunt doen om je egel gezond te houden, is zorgen voor een schone omgeving met veel vers water, zorgen dat de kooi op een koele, droge plek staat, en hem een dieet van hoogwaardige voedselbrokken en verse groenten geven.

Egels zijn geweldige huisdieren voor mensen die op zoek zijn naar een interessante en onderhoudsarme metgezel. Ze zijn perfect voor mensen die willen knuffelen met een klein dier, zonder het gedoe dat komt kijken bij het bezitten van een hond of een kat. Zolang je je egel voorziet van alles wat hij nodig heeft, kun je uitkijken naar jaren van plezier en kameraadschap.