Je hond heeft verschillende dierenspulletjes nodig waaronder een eigen, veilige ligplek nodig om zich terug te kunnen trekken. Hier kan je viervoeter in alle rust slapen, zijn kluif opeten of uitrusten. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een geschikt plekje voor je hond. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om jouw hond een eigen plek te geven.

De juiste plek in huis

Je moet onder andere nadenken over het soort ligplek dat je hond krijgt en waar deze komt te liggen. Je hond wil namelijk graag in het gezelschap van een groep zijn en dus niet te ver van jou en je gezin afliggen. Ook vindt jouw hond het prettig om alles in de gaten te kunnen houden vanaf zijn eigen plekje. Tegelijkertijd moet de plek wel geschikt zijn om tot rust te komen. Wanneer je hond in de doorloop ligt, komt hij niet tot rust. Kies het liefst voor een hoekje van de kamer, waar jouw viervoeter zich terug kan trekken en toch alles in de gaten kan houden.

Wij spraken met de eigenaren van het interieurplatform Sweetesthome.nl en ze gaven de volgende praktische tips met betrekking tot het ideale plekje voor je viervoeter. ‘De ideale plek is afhankelijk van de gezinssituatie en je persoonlijke voorkeuren. Brengen jullie veel tijd door aan de keukentafel? Creëer dan een plekje voor de hond in de keuken, zodat hij of zij er echt bij hoort. Als jullie juist vaker in de huiskamer of serre zitten, kan je de mand of bench het best hier plaatsen. Het is belangrijk dat het plekje niet naast de verwarming ligt en uit de zon ligt, tenzij je een oude hond hebt want deze vinden een warm plekje vaak wel aangenaam. Ook moet je hond niet op de tocht liggen of vlak naast de speakerset van jouw televisie.’

Bench of mand

Een bench is vaak een geschikt hulpmiddel bij de opvoeding van jouw pup. Je moet jouw pup op een positieve manier aanleren om gebruik te maken van de bench, zodat dit een fijne en veilige plek wordt. Vervolgens kun je de bench onder andere gebruiken bij de zindelijkheidstraining of bij gedragsproblemen. De bench is niet bedoelt om je hond langere tijd in op te sluiten! Over het algemeen laat je de deur open staan, zodat je hond zich hier kan terugtrekken. 

Voor een volwassen hond waarvan je weet dat hij zich goed gedraagt is de mand doorgaans een betere ligplek. Er zijn manden in allerlei soorten en maten, zoals een plastic mand, een rieten mand of een mand van stof. Kies voor een mand die je gemakkelijk schoon kunt maken en die van een stevig materiaal is. 

Commando aanleren

Leer je hond aan om op commando naar zijn plek terug te keren. Dit doe je nooit als straf, want je wilt dat je hond zijn rustplek ziet als rustplek en niet als strafplek. Je leert je hond dit commando aan door iets lekkers in je hand te nemen, naar de plaats van je hond te lopen en je hond te roepen. Je lokt hem de bench of mand in terwijl je het commando ‘plaats’ geeft. Je kunt dit vanaf een steeds wat verdere afstand doen tot je hond weet wat er verwacht wordt.