Als je nieuw bent in de wereld van aquaria dan is het erg aantrekkelijk om te beginnen met slechts een klein aquarium. Doordat de aanschafprijs stukken lager ligt dan bij een groot aquarium is het een goede optie om kennis te maken met de hobby. Als je eenmaal een kleine bak gekocht hebt en het bevalt goed dan kun je altijd nog overstappen naar een grotere aquarium. In dit artikel lees jij alles wat je moet weten over een klein aquarium.
Wat verstaan we onder een klein aquarium?
Aquaria zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen dus wanneer kunnen we de bak klein en wanneer kunnen we de bak groot noemen? Een klein aquarium wordt door de speciaalzaken ter grootte van 30 cm tot 50 cm gezien. Is een bak groter dan 50 cm? Dan spreken we niet meer van klein maar van een normale of zelfs een grote bak. Wij hebben een aantal webwinkels gezocht waar je dit type aquaria voor een goede prijs kunt bestellen.
[table id=2 /]
Waar moet je op letten?
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je voor een kleiner aquarium kiest. Zo kan niet iedere vis in een kleine bak leven. Bekijk per diersoort hoeveel leefruimte ze nodig hebben en hou hier vervolgens rekening mee. Het is belangrijk om te beseffen dat we het wel over levende wezens hebben en zeker niet over speelgoed.
Ook moeten er planten in de bak komen. Waar je rekening mee moet houden is dat de planten niet te groot worden. Een kleine bak is al snel over begroeid, dit moet je zien te voorkomen. Dit kun je doen door planten aan te schaffen die niet veel ruimte in nemen en door regelmatig te snoeien.
Voor een kleine bak zijn zelfs speciale planten beschikbaar, wij raden daarom aan om altijd voor deze te kiezen. Het zal je enorm veel tijd in onderhoud en snoeiwerk besparen.
Verzorging en onderhoud
Een klein aquarium heeft relatief veel onderhoud wij zullen hier benoemen welke onderhoud werkzaamheden je moet verrichten om de bak schoon en leefbaar te houden.
Dagelijks moet er gekeken worden naar algengroei. Bij de groei van algen kun je er beter snel bij zijn, het vermenigvuldigt namelijk enorm snel. Als je tijdig ingrijpt kun je problemen in de toekomst voorkomen.
Iedere week moet het water worden ververst. Net als bij een normaal aquarium wordt de regel weer genomen om 20% van het water te verversen. Op deze manier blijft er een goede balans in de bak.
Maandelijks moet het filter goed schoon gemaakt worden. Met name de bovenste laag van de filter moet gecheckt worden. Je kunt de afvalstoffen gewoon met lauw water wegspoelen.
Ieder half jaar moet de verlichting gecontroleerd worden. TL buizen bijvoorbeeld staan bekend om de slijtage. Ze geven nog wel licht, maar dit licht is minder intens. Het is dus van belang om dit te testen voor een gezonde bak.