Wand aquariumEen wand aquarium is de oplossing voor veel mensen die een aquarium als decoratie in de huiskamer willen hebben en hier niet extreem vel ruimte voor hebben. Doordat een wand aquarium tegen de muur geplaatst is neemt deze stukken minder plek in dan een rechthoekige aquarium waar speciaal een plek voor moet worden vrij gemaakt. In dit artikel lees je alles over een wandaquarium.

Wand aquarium vs normaal aquarium

Een normaal aquarium is niet het zelfde als een aquarium voor aan de wand. Er zijn namelijk nogal een aantal verschillen. Een aquarium dat aan de wand hangt is namelijk vaak stukken kleiner dan een normale. Hiermee moet je natuurlijk ook rekening houden met het inrichten. Er kunnen stukken minder planten in en grote vissen zijn hier ook niet geschikt voor. Denk aan de kleinere vissoorten die je hier kunt houden. Er zijn ook veel aquaria liefhebbers die er een aan de wandhangen met enkel en alleen planten erin. Eigenlijk kan het gezien worden als een groot en levendig schilderij wat vooral voor de decoratie erg leuk is.

In eerste instantie lijkt het zo dat er veel vissen in passen, maar er zijn vissen die een bepaalde lengte nodig hebben om in te kunnen zwemmen. Deze bakken zijn vaak te ondiep waardoor ze zeker niet geschikt zijn voor ieder vissoort. Zoek dit van te voren goed uit voordat je een vis opsluit in een ruimte die eigenlijk te klein voor ze is.

De serieuze aquaria hobbyist zou voor de meeste vissen daarom ook voor een normale kiezen en niet voor een voor aan de wand.

Er zijn helaas niet veel mogelijkheden om dit type aquaria te kopen in Nederland. Wij hebben een aantal opties voor jou opgezocht deze kun je hier, hier en hier bekijken. Als er niets voor je tussen zit moet je wellicht overstappen naar een aquarium op maat.

Een aquarium aan de wand inrichten

Het grote verschil bij de inrichting voor de wand aquaria is dat je niet met een 360 graden zicht te maken hebt. Dat betekend dat je niet rekening hoeft te houden met alle kanten van de bak, want de achterkant ziet toch niemand. Bij sommige wand bakken zie je zelfs de zijkant niet. Dit maakt het inrichten al vele malen makkelijker. Er hoeft zo namelijk alleen maar rekening te worden gehouden met het vooraanzicht van het aquarium en mogelijk het zij aanzicht.

Je kunt verschillende planten in de bak doen die met de mooiste kant naar voren wijzen. Op deze manier zorg je voor een mooi aanzicht in de bak. Daarnaast is het belangrijk om de belichting op de juiste manier te installeren. Ook kun je allerlei stenen en andere decoratie mooi neerzetten in het aquarium. Zorg er wel voor dat je het niet te vol bouwt zodat de vissen nog vrij ruimte hebben om te kunnen zwemmen.

Mooie omlijstingen

Vaak vind je deze bakken ook met mooie lijst eromheen. Hierdoor is het helemaal geschikt om op te hangen in de huiskamer als decoratie. Je kunt er voor kiezen om er een te kopen die bij aankoop al een mooie lijst heeft, maar je kunt er natuurlijk altijd later een bij laten maken op maat. Ondanks dat het een mooie decoratie is mag er zeker niet vergeten worden dat je met levende dieren te maken hebt.

Als je enige doel is om een leuke decoratie in de huiskamer te hebben dan moet je je twee keer afvragen of alle zaken die erbij komen wel bij je passen. De vissen moeten namelijk iedere dag te eten krijgen , het water moet schoongemaakt worden en de bak moet ook onderhouden worden. Dit zijn klusjes die vrij tijdrovend zijn, maar uiteindelijk is het helemaal waard.

Tot slot

Voor een serieuze hobbyist bied een aquarium aan de wand niet de mogelijkheden die deze graag zou willen hebben. Je bent namelijk beperkt in het aantal vissen dat je kunt hebben in verhouding tot een normaal aquarium. Voor iemand die opzoek is naar een leuke decoratie en het niet belangrijk vind om grote te vissen hebben is het zeker een goede oplossing. Met een mooie lijst eromheen die past bij het interieur is het een aanwinst voor iedere woonkamer.