FilterzandEen nieuwe aquarium aangeschaft? Dan zul je waarschijnlijk ook wat nodig hebben om de bodem van het aquarium te vullen. En daar is filterzand een goede oplossing voor. Wij zullen hier uitleggen waarom filterzand een erg goede optie is.

De eenvoud: kant en klaar

Filterzand is vrijwel bij alle aquarium speciaalzaken te koop in 2017. En zelfs bij zwembad speciaalzaken, vreemd zou je wellicht denken, maar dit zand wordt ook in zwembaden gebruikt. De reden waarom het zo eenvoudig is, is dat het direct in het aquarium gebruikt kan worden. Dit terwijl de rest van het aquarium erg geen last van heeft, je aquarium gaat niet eens stoffig worden door het leggen van filterzand.

Heb je een plantenaquarium?

Filterzand is de beste optie voor een plantenaquarium. Dit komt omdat planten zich erg goed kunnen nestelen in deze soort bodem. Andere mogelijkheden zijn rivierzand of metselzand, welke er ook erg mooi uitzien, maar toch nadelig zijn tegenover filterzand. De bodem hier gaat namelijk rustig dichtslippen en de wortels van de planten gaan rotten. Planten vinden filterzand daarom ideaal, zelfs zo erg dat een voedingsbodem niet eens nodig is. Mochten er planten zijn die wel extra voeding verlangen, dan kun je altijd kleibollen bij de wortels stoppen.

Plantenaquarium

Voorbeeld plantenaquarium

Bodemvissen houden van filterzand

Vissen in filterzandDe bewoners in het aquarium zijn natuurlijk het belangrijkste, dat zijn altijd de vissen. Tenzij we het echt hebben over een complete plantenaquarium zonder vissen. Bodemvissen hebben een voorkeur voor filterzand, omdat zij de hele dag over de bodem zwemmen. Bekende vissen als de corydoras soorten of andere meervalachtige soorten zitten maar al te graag rond de bodem. Zij graven vaak graag in het zand en dat kan niet goed met grof of scherp grind. Dit kan de vissen beschadigen.

Het filterzand bestaat uit gladde en kleine korrels welke ideaal zijn voor deze soort vissen.

Filterzand oogt het meest natuurlijk

Grind kan soms erg mooi staan, maar belangrijker is om aan je vissen te denken. Het is altijd het beste om aquariums zo natuurlijk mogelijk in te richten en filterzand sluit hierbij beter aan dan een grind. Het lijkt net op zand wat ze in het echt ook hebben.

Filterzand kopen

Filterzand is niet erg duur, bij de meeste aquarium zaken heb je voor circa €10 a 20 euro een zak van 25 kg. Dit is in de meeste gevallen genoeg om een aquarium van een meter te vullen. Wat vaak genoeg is, uiteraard zijn er ook grotere aquariums waar je wellicht net twee zakken voor nodig zal hebben. En zelfs ook kleinere zakken kopen behoort tot de mogelijkheid, bij diverse shops kun je voor een kleine zak van een aantal kg al terecht mocht je net wat meer nodig hebben.

Bij de volgende shops kun je terecht voor leuke aanbiedingen van filterzand.