fleece deken paardEen fleece deken is erg belangrijk. Want net als jij zweet, zweet je paard ook tijdens het rijden. Met name bij een zware training of hoge temperatuur. Als ruiter is het belangrijk goed met je paard om te gaan en een fleece deken of zweetdeken hoort bij je paardenspullen. Als ruiter op het paard zweet je vaak ook wel, maar dat zweet neemt je kleding wel op. Bij paarden is het dus ook nodig en dat is waar een fleece deken komt kijken. Het deken is speciaal ontworpen om te zorgen dat het paard niet snel afkoelt na een training. Afkoelen betekent dat een paard stijve spieren oploopt en dat is wat je wilt voorkomen.

Hoe werkt een fleece deken?

Zorg dat je na het trainen een fleece deken in de buurt hebt. Uiteraard met name bij trainingen waar het paard erg zweet. Wanneer je afstapt, leg het paard dan een als eerste een uitrijdeken op. Vervolgens ga je bezig met het zadel eraf te halen waarna ja het uitrij deken er ook afhaalt en nu het fleece of ook wel zweetdeken er af kunt halen. Deze dekens houden het paard perfect warm en nemen het zweet op en voeren het zo langzaam af.

Soorten fleecedekens

Er zijn tegenwoordig veel fleecedekens verkrijgbaar online. Ook deze heb je in verschillende kleuren en maten, kijk dus altijd goed wat je precies nodig hebt voor je paard. En wat je natuurlijk leuk vindt staan bij het paard. Je hebt veel diverse kleuren tegenwoordig, maar het vaakst zie je ze nog in donkere kleuren als blauw, zwart, bruin of grijs. Wel zie je steeds meer varianten en hippe dekens met figuren en tinten bijvoorbeeld. Ook zie je dekens waar het logo van een organisatie of van het merk zelf op is gezet, anderen daarentegen zijn helemaal leeg en in sommige gevallen kun je zelf je eigen deken laten borduren. Wat natuurlijk extra kost. Hier wordt vaak voor gekozen wanneer ze de naam van het paard erop willen of de naam van de vereniging.

Bekende merken als het gaat om fleece dekens zijn Amigo, BR, Bucas, HV Polo, Harry’s Horse en Rambo. Maar uiteraard zijn er veel meer paarden merken die kwalitatieve dekens verkopen voor een voordelige prijs.

Ook zijn er fleece dekens met een hals, het voordeel hiervoor is dat hier ook het vocht wordt afgevoerd bij de hals.

Ten slotte zijn er naast fleece dekens ook andere soorten zweetdekens. Ook populair zijn de wollen dekens of de dekens gemaakt van dralon. Het verschil zit voornamelijk in de dikte van de stof. Zo heeft een dikke deken natuurlijk een ander doel dan een wat dunnere deken. Het is belangrijk te kijken waar je het voor nodig hebt en ook wat voor paard je hebt. Wanneer je vaak traint en het paard bijvoorbeeld een dunne vacht heeft, dan kan een dikkere deken met een halsstuk worden aanbevolen. Wanneer het paard niet geschoren is en de deken niet vaak gebruikt wordt, dan is het handig om bijvoorbeeld te kiezen voor een wat dunnere deken. Waar ook erg veel varianten van verkrijgbaar zijn online.

Fleece dekens zijn voornamelijk aantrekkelijk vanwege het praktische gebruik en het gegeven dat ze makkelijk te wassen zijn. Je kunt ze eenvoudig uitwassen via een wasmachine wat wel zo fijn is. De fleece deken is vaak perfect bij paarden die geschoren zijn en een gevoelige huid hebben. Een fleece deken is hiervoor vaak een betere optie dan een wollen deken.

Welke maat deken heb ik nodig?

Op http://www.agradi.nl/informatie/Maattabellen/Dekenmaat kun je kijken welke maat je nodig hebt. Dat is wel zo handig als je een fleece deken kopen wilt voor het paard! Je vindt hier de exacte maten zodat je paard een zo comfortabel deken heeft.