Garnalen aquariumAls je dacht dat aquariums alleen geschikt waren voor schildpadden, tropische vissen en tropische planten dan heb je het goed mis. Een populair aquarium soort is namelijk een garnalen aquarium. Als mensen aan garnalen denken, denken ze vaak meteen aan de garnaaltjes die je bij de visboer eet en heerlijk op je broodje doet. Aquarium garnalen zijn een heel ander soort garnalen en zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Ze zien er ook veel mooier uit waardoor het populair is om in een aquarium te doen.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de aanschaf van een garnalen aquarium.

Soorten garnalen voor het aquarium

Zoals we net al eerder benoemde zijn er vele verschillende soorten garnalen die je in een aquarium kunt houden. In eerste instantie klinkt dit erg leuk en juist gemakkelijk, de keuze is reuze. Maar ieder soort garnaal vraagt een eigen aanpak en inrichting van de bak. Het is dus van belang om eerst te bedenken welke soorten garnalen je gaat aanschaffen.

Bij een zoet water aquarium zijn er in principe drie verschillende soorten die je kunt nemen. Dat zijn de dwerggarnalen, de waaierhandgarnalen en de macrobrachium garnalen.

De dwerggarnalen staan bekend als erg sociale dieren, dit is ook direct terug te zien in de bak. De beestjes zijn erg brutaal en zullen hun eigen gang gaan. Binnen dit soort zijn er ook weer verschillende soorten ,maar deze gaan goed met elkaar samen. Het wordt aangeraden om met ongeveer 15 garnalen te beginnen in de bak.

Als je voor waaierhandgarnalen kiest zal je merken dat deze veel bij het waterfilter zitten om hier de voedingsstoffen uit te halen. Waaierhandgarnalen kunnen prima het aquarium delen met dwerggarnalen. Het voortplanten in dezelfde bak gaat echter niet. De larven moeten namelijk in een mix van zoet en zout water opgroeien. Er wordt aangeraden om met maximaal 5 waaierhandgarnalen van start te gaan.

Een dominant garnalensoort zijn de macrobrachium garnalen. Dit garnalen soort leeft het liefst in paren of in een klein groepje. Wordt de concurrentie te groot binnen een aquarium? Dan kan het vechten worden tussen de garnalen. De mannetjes zijn namelijk erg dominant.

[table id=3 /]

De opstart van een aquarium

Net als bij ieder ander aquaria moet de bak opgestart worden . Plaats het water de bodem, filter en de planten in de bak voor een aantal weken. Als de waterwaarden stabiel zijn kun je de garnalen toevoegen aan de bak. Het is erg belangrijk om dit te doen om twee verschillende redenen. Een is het ontstaan van goede bacteriesoorten, deze moeten de tijd krijgen om zich te kunnen ontwikkelen. De tweede reden is nitriet. Bij de opstart van aquaria bevat het water door de chemische processen nitriet. Dit is erg ongezond voor de dieren die er in gaan leven . Het is dus van belang voor de toekomst van de dieren om dit te meten.

Hoe ziet een garnalen aquarium er uit?

Behalve dat het aquarium voor een mooie decoratie zorgt zijn er ook een aantal eisen waar de bak aan moet voldoen. Doe je dit niet dan zal het niet lang duren met de garnaaltjes.

Verlichting is erg belangrijk voor garnalen. Een goed verlicht aquarium wordt door garnalen als erg prettig ervaren. Dit komt doordat een goed verlichte bak zorgt voor een hoger aantal algen waar de garnaaltjes dol op zijn. Het is wel van belang om de temperatuur van het water in de gaten te blijven houden. Grote schommelingen in de temperatuur wordt niet gewaardeerd.

De temperatuur in de bak moet zo rond de 25 graden zijn, het is het beste om dit zo stabiel mogelijk te houden. Hou hier dus rekening mee en kies voor een goede verwarming voor in de bak.

De omvang van de bak voor dwerggarnalen is minimaal 20 liter, maar hierbij geldt wel hoe groter de bak hoe beter het is voor de diertjes. De macrobrachium garnalen hebben te weinig ruimte in een bak van 20 liter, hiervoor moet je minimaal een grotere bak aanschaffen.

Schoonmaak en onderhoud

Natuurlijk is het niet alleen maar plezier bij het hebben van een garnalen aquarium , er moet ook schoon gemaakt worden en onderhoud worden gepleegd. Hoewel de echte aquaria hobbyist dit erg leuk vind, zijn er toch veel mensen van mening dat het de mindere kant is aan het hebben van een garnalen bak.

Een gezond aquarium is een schone leefomgeving voor de dieren. Het ziet er niet alleen beter uit door het heldere water, de dieren zullen een veel beter leven hebben. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten:

Haal dode vissen en planten uit het water.

Ververs iedere twee weken ongeveer een vierde van het water.

Als je garnalen in de bak hebt die algen eten moet je er rekening mee houden dat je deze niet allemaal verwijderd. Je kunt ze wel van het glas afhalen, maar de rest zal een extra maaltijd voor de beesten zijn.

Blijft er voedsel over na het voederen? Verwijder de resten dan hiervan.

Heb je vragen en of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter!