Giftige planten voor paardenVergiftiging door het eten van giftige planten voor paarden komt nog regelmatig voor. In het bos en op sommige plekken in de natuur in Nederland groeien de planten. Vaak is je paard er niet van bewust dat deze planten en bloemen slecht zijn voor de gezondheid van het paard. Als ruiter is het daarom belangrijk om te weten welke planten je paard wel of niet mag laten eten. De gevolgen van het eten van giftige planten kan variëren tot vage minimale chronische klachten tot het overlijden van je paard. Dit wil je natuurlijk absoluut vermijden. Daarom beschrijven we in dit artikel een aantal planten die je absoluut moet vermijden!

Waarom eten paarden giftige planten?

Hoewel paarden een natuurlijk instinct hebben om deze planten te vermijden en ze vaak ook wel afgeschrikt worden van de onprettige smaak kan het nog voorkomen dat de paarden de giftige planten eten. Hier zijn meerdere oorzaken voor mogelijk:

  • Noodgedwongen: Bijvoorbeeld in een weiland waar niet voldoende gras is.
  • Nieuwsgierigheid: Voornamelijk bij jonge paarden.
  • Verstopt in het hooi: De planten kunnen gemengd zijn met hooi en daardoor niet opvallen.

Je kunt er dus niet op vertrouwen dat je paard deze planten uit zichzelf weet te vermijden.

De giftige planten

We zullen in dit artikel de planten die het meest voorkomen in Nederland behandelen.

Jacobskruid

Hoewel deze plant er op het eerste oog mooi en onschuldig uitziet staat de plant ook wel bekend onder de naam Gele moordernaar. De plant bevat alkaloïden wat een giftige stof is die kan leiden tot leverschade bij het paard.

Als de plant vers is zou je paard in eerste instantie vrij snel proeven dat het niet goed voor hem is. Maar als deze plant gedroogd is en verwerkt is in het hooi is de smaak stukken minder sterk, maar de giftige stof blijft werkzaam. Dis is dus erg verraderlijk.

Deze plant gaat problemen veroorzaken als het meerdere dagen achter elkaar wordt gegeten door je paard. Een klein portie zou niet direct tot problemen leiden. Voor een langere periode zou de lever wel sterk worden aangetast. Uiteindelijk kan dit weer leiden tot aantasting van de hersenen doordat andere gifstoffen niet meer worden afgebroken in het lichaam.

Sint-Janskruid

Deze plant wordt in vele gevallen verward met Jacobskruid maar ziet er toch anders uit. Als je paard 2 kg vers blad van deze plant eet worden de symptomen van vergifting veroorzaakt. dit uit zich door zonnebrand in de huid.

Bastaardklaver

Met name in de lente en op vochtige weiden moet er uitgekeken worden voor de bastaardklaver. Meestal is deze plant te vinden op zure weilanden. Als je paard voor een langere periode deze plant binnen krijgt kan hierdoor leverschade en zonnebrand ontstaan.

Paardenstaart

Hoewel de heermoes ook wel bekend staat onder de naam paardenstaart is het absoluut niet goed voor paarden. Het bevat namelijk een stofje dat vitamine B1 afbreekt. Paarden produceren zelf geen vitamine B1 waardoor een stofje dat het afbreekt kan leiden tot een tekort. Dit tekort kan weer leiden tot hersenschade en zelfs verlamming. Op natte en kalkarme weilanden kan de paardenstaart gevonden worden.

Nachtschade

Nachtschade is een plant met witte bloemen die een gifstof bevatten. De gifstof genaamd solanine zorgt voor darm irritatie en het afbreken van rode bloedcellen. Hierdoor worden de longen en het hart aangetast wat weer kan leiden tot een verlamming.