Groene algAlgen kunnen een hardnekkig probleem veroorzaken in het aquarium. Eerder behandelde we al een aantal andere algensoorten, vandaag zullen we toelichten wat je kunt doen om groene alg te verwijderen uit het aquaria. Het lastige aan dit algensoort, ook wel puntalg genoemd, is dat ze relatief dicht bij je normale aquariumplanten staan. Hierdoor is het bestrijden op de chemische manier absoluut af te raden, deze middelen zullen je planten aantasten.

Over groene algen of puntalg

Groene alg oplossingMet name vlak na de opstartfase van het aquarium is het niet gek als je last krijgt van de groene puntalg. Dit algensoort kan in twee verschillende soorten  worden verdeeld. Je hebt een zachte versie, die relatief makkelijk te bestrijden is en een hardere variant deze is stukken moeilijker te verwijderen. De groenepuntalg is terug te zien als groene puntjes van ongeveer 3 tot 5 millimeter groot en zijn vaak terug te zien op de bladeren van aquariumplanten en op het glas van je aquaria. Dit type alg wordt veroorzaakt door water met een verkeerd balans en/of een teveel aan zon/aquariumlicht.

Oorzaak en de oplossing van puntalg

Zonlicht in de bak: Als er veel zonlicht op je aquarium schijnt dan is het niet gek dat er veel algen komen. Probeer je aquaria buiten de buurt van een raam neer te zetten, een plek waar de zon niet op kan schijnen. Net als bij andere algensoorten is dit vaak een vrij eenvoudige maar effectieve oplossing.

Tekort aan CO2 en fosfaat: Als je last hebt van de harde variant puntalg dan kun je eens proberen om Fosfaat toe te voegen tot je ongeveer rond de 3ppm zit. Fosfaat is een belangrijke bron van voeding voor de aquariumplanten. Als je juist last hebt van een zachte variant dan kan het toevoegen van CO2 wonderen doen.

Overschot aquarium lampen: Als je je led verlichting te lang aan hebt staan dan zorgt dit ook voor een toename bij de algen. Je doet er verstandig aan om de lampen ongeveer 8 uur per dag aan te zetten. Je kunt ook voor twee keer vier uur kiezen waarmee je een pauze van een uur inlast. De meeste planten hebben hier voldoende belichting aan.

Gebruik een spons: Voor het alg op het glas van het aquarium kun je een sponsje gebruiken. Een geschikt sponsje zorgt er voor dat je de punt alg kunt verwijderen zonder krassen te veroorzaken. De algen zullen aan de spons blijven zitten waardoor de bak schoon wordt.

Heb jij last van groene alg? Deel jouw oplossing om dit type alg te verwijderen uit het aquarium.