Modern halsterAls je gaat paardrijden is een halster een hulpmiddel dat zeker niet mag ontbreken. Een halster is namelijk een middel om je paard aan de hand mee te leiden of om ze vast te zetten terwijl je ze aan het verzorgen bent. Er zijn vele verschillende soorten halsters, in dit artikel behandelen we alles wat jij moet weten over het gebruik van een halster en waar je voordelig online halsters kopen kunt.

Over het halster

De halsters die geschikt zijn voor je paard kunnen uit verschillende materialen bestaan. Denk hierbij aan leer, touw of nylon. Je moet er wel op letten dat je er een koopt die geschikt is voor paarden, want bij andere dieren komen ze ook voor. Je hebt ook halsters voor schapen, koeien en ezels dus koop niet per ongeluk de verkeerde.

Ook wordt het halster door sommige verward met een hoofdstel, maar hier zit zeker wel een verschil in. Een halster heeft namelijk geen mondstuk. Een hoofdstel heeft wel een mondstuk waar je paard op kan bijten. Hierdoor wordt een halster niet gebruikt tijdens het rijden en een hoofdstel wel.

Een halster wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt,hiervoor werd er slechts een touw om de hals gebonden maar gelukkig werd dit vervangen door een diervriendelijk halster. Het werd toen gemaakt uit een materiaalsoort bijvoorbeeld een touw en hieruit werd hij geknoopt. Als we kijken naar hoe het nu wordt gemaakt is dat toch wel anders, het zijn nu eigenlijk allerlei losse onderdelen die met metalen ringen aan elkaar zijn bevestigd.

Het bevestigen van de halster

Onderaan bevind zich een ring hieraan kan het halstertouw, de riem of de ketting bevestigd worden. Als je het paard wilt vastzetten met een touw kun je hier een speciale paardenknoop voor gebruiken. Als het paard in paniek raakt is het mogelijk om deze knaap door een keer aan het touw te trekken los te maken. Wat je bij de nieuwere modellen ziet is dat er een speciale panieksluiting is. Dit is een metalen sluiting die makkelijk opengemaakt kan worden, dit kan zelfs wanneer er een grote spanning op het touw staat.

Het is wel belangrijk om vanaf het begin een stevige halster te gebruiken die goed bevestigd is. Als het paard zich makkelijk kan los rukken dan kan hij dit zichzelf aanleren. Hierdoor wordt het steeds lastiger om hier gebruik van te maken.

Als je paard in een weiland loopt kun je hem beter van zijn masker ontdoen, er bestaat namelijk het risico dat hij ergens achter blijft haken.

Van functionaliteit naar mode item

Net als bij de paardrijkleding is ook bij de accessoires voor het paard een verschuiving te zien van functionaliteit naar mode item. Zo was het vroeger alleen belangrijk dat de functionaliteit goed was de kleur en de vorm maakte in principe niet veel uit zolang hij maar het werk deed. Als we kijken naar de halsters van nu zien we vele verschillende kleuren en materialen. Er zijn speciale stalhasters maar er zijn ook showhalsters. Je kunt je paard er dus ook nog leuker uit laten zien door gebruik te maken van een showhalster. Op deze manier ziet je paard er erg netjes en verzorgd uit.

Bestel bij een webshop

We raden je aan om bij een webshop je product te bestellen. Op deze manier ben jij super voordelig uit. Bekijk daarom een van onderstaande verkooppunten zodat jij een ruim assortiment kunt bekijken en de prijzen eenvoudig vergelijken kunt.