HalstertouwEerder schreven we al een artikel over het belang van een halster en waar rekening mee gehouden moet worden. Maar wie een halster koopt moet ook zorgen voor een geschikt halstertouw. Zonder een halstertouw kan je deze namelijk niet ergens aan bevestigen. In dit artikel zullen we nader toelichten welke soorten er zijn en welk soort je in welke situatie gebruikt. Er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken.

Over het halstertouw

Er zijn vele verschillende soorten halstertouwen beschikbaar. Een van de bekendste soorten zijn die met een musketonhaak. Een musketon is een stevige haak die eenvoudig te bevestigen is. Het paard kan zich hiermee niet lostrekken en dat is precies wat je wilt voorkomen. Een andere mogelijkheid is een haak met een zogenaamde panieksluiting. Als er teveel druk op de sluiting komt bijvoorbeeld als je paard in paniek raakt zou deze open gaan waardoor je paard los van het touw komt. Hiermee kun je voorkomen dat het paard zo hard trekt dat het halster kapot getrokken wordt en breekt. Bij de meeste webwinkels kun je deze touwen in combinatie met een musketonhak of paniekhaak kopen, maar deze kunnen ook los gekocht worden. Als je niet zeker weet welke je nodig hebt bij jouw paard kun je daarom prima beide kopen.

Als je een touw gaat kopen moet er gekeken worden naar de lengtes, voor grote paarden heb je natuurlijk een groter stuk touw nodig dan een paard. De touwen zijn ook beschikbaar in verschillende materialen denk hierbij aan katoen, nylon en polypropyleen. Het materiaalsoort is ook terug te zien in de prijsklasse je betaald meer voor een touw van katoen dan die van polypropyleen.

Naast een halstertouw zijn er ook zogenaamde hengstenkettingen te kopen. Dit zijn lijnen van nylon die voorzien zijn van een roestvrij stalen ketting. Deze kan door de bitring heen gehaald worden, hierdoor ontstaat er extra druk op de paardenmond. De kettingen zijn extra sterk waardoor ze perfect zijn voor sterke paarden. Ook als je paard gekeurd moet worden kan dit nog wel eens van pas komen.

Als je je paard moet transporteren dan kun je voor een special trailerlijn kiezen. Een trailerlijn is verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten. In plaats van nylon of katoen zijn deze van elastisch materiaal gemaakt. Het is wel belangrijk dat je voor een goede kwaliteit kiest voor een veilig transport van je paard.

Halstertouw kopen

Als je halstertouw kopen wilt kun je dit eenvoudig bij een webshop doen. Het voordeel bij het bestellen bij een webshop is dat je stukken voordeliger uit bent en het vaak de andere dag nog in huis is ook. Wij hebben een aantal betrouwbare webwinkels voor je opgezocht. Neem daarom een kijkje op: