Ga jij graag een rondje hardlopen? Waarom neem je jouw hond niet mee! Hardlopen met de hond is zowel voor jezelf als voor je viervoeter een leuke bezigheid. Wij hebben een aantal tips voor je, zodat jullie samen kunnen joggen als een echt team. 

Gezondheidscheck


Voordat je start met een hardloop routine waarbij je jouw hond betrekt, valt het aan te raden om even langs de dierenarts te gaan voor een gezondheidscheck van je hond. Als je hond gewrichtsaandoeningen, kortademigheid, hartproblemen of veel overgewicht heeft kan het zijn dat hardlopen niet goed voor je huisdier is. Daarnaast kan het zijn dat je ongemakken ontdekt de eenvoudig verholpen worden met de juiste behandeling. Met een huisdierverzekering hoef je niet bang te zijn voor eventuele hoge kosten.

Een herkenbare outfit

Wanneer jij iedere keer dezelfde outfit aan doet voordat jullie gaan hardlopen, gaat je hond herkennen wanneer jullie een rondje gaan lopen. Als je hond plezier heeft in het hardlopen zie je dit terug in het enthousiasme van je huisdier. ‘De juiste hardloopoutfit draagt bij aan je loopcomfort en prestaties,’ zegt Rolando Smeets van het sportplatform FITforBEACH. ‘Grofweg verbrand je ongeveer 100 calorieën per

gelopen kilometer. Je vraagt wat van je lichaam. Zorg dus voor goede hardloopschoenen die zorgen voor demping van de schokkende bewegingen tijdens het hardlopen. Ook vergroot je het loopplezier door ademende kleding te dragen, zodat je het niet te warm krijgt..’

Omdat je hond geen veerkrachtige schoenen aan heeft, valt het af te raden om op een harde ondergrond te lopen. Dit kan te belastend zijn voor de gewrichten van je huisdier. Kies bij voorkeur voor een route met een zachte ondergrond, bijvoorbeeld door het bos of over een pad dat wordt geflankeerd door gras.

Warming-up

Zelf doe je een warming-up voordat je aan de slag gaat en je hond heeft dit ook nodig. Laat je viervoeter even snuffelen en zijn behoefte doen voor het hardlopen. Dit voorkomt dat je hond onrustig wordt tijdens het hardlopen omdat hij zijn behoefte moet doen en je hond krijgt zo direct een korte warming-up voor de spieren.

Je hond bepaalt het tempo

Laat jouw hond het tempo bepalen om ervoor te zorgen dat de belasting niet te groot wordt. Voor honden is een gelijkmatige draf de minst belastende beweging om langere tijd vol te houden. Moet jouw hond gaan sprinten? Dan is jouw tempo te hoog. Als je hond in telgang draagt ga je juist te langzaam. Bij langere afstanden valt het aan te raden om een aantal pauzes in te lassen. Je hond kan even ontspannen en zelf heb je de tijd voor rek- en strekoefeningen. 

Hou rekening met het weer

Zelf kun je het al erg warm krijgen tijdens het hardlopen op warmere dagen, maar voor je hond is dit nog sneller niet prettig meer. De ondergrond wordt te heet voor de voetkussentjes van de poten en door de oplopende temperatuur krijgt je hond het te warm. Ga alleen vroeg in de ochtend op pad met je hond tijdens een warme zomerdag of laat je hond lekker thuis.