Voer voor dieren is niet gemakkelijk te maken, maar wel ontzettend belangrijk. Er moet bijvoorbeeld goed nagedacht worden over wat de diervoeding nodig heeft om alle voedingsstoffen te bevatten. Maar hoe wordt dierenvoer door fabrieken gemaakt? En wat komt daar allemaal bij kijken?

Wat kan er in dierenvoer zitten?

Er zit heel wat meer in dierenvoer dan je denkt. Natuurlijk komen er groenten en fruit in voor, maar daarnaast zitten er allerlei toevoegingen in die het voer lekkerder en gezonder maken. Zo zitten er vitaminen en mineralen in, maar ook probiotica en omega-3 vetzuren. Die laatste zijn heel goed voor de vacht of het haar van je dier.

Wat is de voedingswaarde van dierenvoer?

Dierenvoer is een product dat wordt gemaakt van plantaardige en/of dierlijke ingrediënten. Het voornaamste doel van dierenvoer is het leveren van de voedingsstoffen die nodig zijn voor het optimale groei, ontwikkeling en welzijn van dieren. De voedingswaarde van dierenvoer hangt af van de samenstelling ervan en kan daarom sterk verschillen. Bij het maken van dierenvoer wordt er rekening gehouden met de specifieke voedingsbehoeften van elk diersoort.

Hoe wordt wet-petfood gemaakt?

Er zijn twee soorten dierenvoer: natvoer en droogvoer. Natvoer wordt gemaakt van vlees of vis en droogvoer is een mengsel van graan, vitaminen en mineralen. Wet-petfood wordt gemaakt door het vlees of de vis te koken in water en daarna te pureren tot een papje. Dit papje wordt dan gevormd tot kleine brokken of balletjes en verpakt in blikjes of zakjes.

Voor grotere productieaantallen maken fabrieken gebruik van stoom tunnels. De stoom tunnel installatie verwerkt petfood emulsies tot brokken. In de stoom tunnel wordt de emulsie gekookt met condenserende stoom. De snelheid van de band en de stoomtoevoer zijn ingesteld om te koken totdat het gewenste kook resultaat is bereikt. Stoom tunnels zijn hygiënisch, efficiënt, kostenbesparend en daardoor betaalbaar.

Voordelen van stoom tunnels:

– Hoge productiecapaciteit, maar tevens geschikt voor kleinere producties;

– Instellen van verschillende programma’s mogelijk: nauwkeurige verhitting afgestemd op unieke productspecificaties;

– Additioneel: gebruik maken van kleurinjectie systemen;

– Hoge kwaliteit wet-petfood met behoud van smaak en kleur.

Gezond eten voor jouw dier

Het is duidelijk dat er veel verschillende factoren komen kijken bij het maken van dierenvoer. Er moet rekening worden gehouden met de voedingsbehoefte van het dier, de beschikbare ingrediënten en de veiligheid van het eindproduct. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dierenvoeding voldoet aan alle voedingsnormen, zodat je zeker weet dat je dier gezond blijft.