Dieren geven heel veel. Dieren kunnen de primaire behoeften van een mens bevredigen. Ze geven ons liefde, warmte, het gevoel dat we ze kunnen vertrouwen, en dat de liefde onvoorwaardelijk is.
Gezinnen

Zestig procent van de Nederlandse gezinnen heeft een of meer huisdieren. We hebben 2,9 miljoen katten, 1,5 miljoen honden, 2 miljoen zang- en siervogels en 6,6 miljoen siervissen. Huisdieren zijn in sommige situaties volledig gedomesticeerde dieren: 45 procent van de Nederlandse honden slaapt in bed bij de baas en 62 procent van de katten.

Honden

Huisdieren bezorgen mensen een sociaal gevoel en steun. Een huisdier zal je altijd begroeten bij het thuiskomen. Honden worden voor diverse therapieën ingeschakeld. Een hond kan stress verlichten. Het liefkozen van een huisdier leidt tot rust en vermindert in bepaalde situatie angstgevoelens.

Kinderen

Voor mensen vergroot een huisdier het gevoel voor verantwoordelijkheid. Dit geldt met name voor kinderen. Het periodiek uitlaten van een hond, verzorgen en liefkozen brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Door de verbondenheid met het huisdier zijn kinderen vaak socialer en meer verbonden met hun omgeving. Een hond zorgt voor meer beweging. Door het regelmatig uitlaten van de hond voldoe je automatisch aan de bewegingsrichtlijn van de Gezondheidsraad van één uur matig intensief bewegen per dag. Een huisdier vraagt aandacht en dat zorgt voor een minder eenzaamheid gevoel.

Vermenselijken

Het vermenselijken van een huisdier kan ook te ver gaan. Met hondenkleding bijvoorbeeld. De luxe mode ketens als Gucci, Versace en Burberry brengen al lange tijd een hondenjassenlijn, maar ze zijn er ook in pret a porter of confectievariant. De Zweedse modeketen H&M heeft een hele collectie aan hondenkleding, met items variërend van duffelcoats en gouden windjacks tot coltruien. Voor nuttige spullen voor uw huisdier kunt u beter naar dierenwinkel Zoo-enzo. Voor de juiste voeding en verzorgingsproducten en speeltjes bijvoorbeeld.

Huisdieren worden de laatste decennia meer en meer als volwaardig gezinslid gezien. Dit is te verklaren omdat in de huidige maatschappij de sociale verbanden losser zijn geworden en hechte familierelaties minder vanzelfsprekend zijn. Het aantal eenpersoonshuishoudens stijgt al jaren. Daarom zoeken mensen vastigheid in andere relaties. Dieren zijn ideaal omdat ze afhankelijk van ons zijn, of op z’n minst de illusie geven afhankelijk te zijn.

Hond