In de natuur hebben vogels doorgaans geen moeite om aan voedsel te komen. In de winter is dit een stuk lastiger voor ze. Zeker voor vogels die leven in of rondom een stad. Veel mensen proberen deze vogels een handje te helpen door voedsel voor ze uit te leggen. Maar is dit eigenlijk wel een goed idee? En zo ja, welk voedsel is dan goed om in huis te halen? Dat lees je allemaal in deze blog.

Hoe belangrijk is het voeren van vogels?

Met verschillende vogelsoorten in Nederland gaat het de laatste jaren niet goed. Ze raken hun leefgebied kwijt omdat de voedselrijke planten en bomen verdwijnen in woonwijken en industrieterreinen. Deze vogelsoorten worden dus steeds afhankelijker van het voedsel wat de mensen in deze gebieden voor ze uitleggen.

Het voeren van vogels is uiteraard toegestaan. Sterker nog, het wordt zelf gestimuleerd. Het is zeer belangrijk dat wij de vogels een handje helpen in de periodes wanneer minder voedsel beschikbaar is. Het is ook geen probleem om de vogels het hele jaar door te voeren. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de vogels altijd aan voldoende voedsel kunnen komen. overvoeren kan niet, aangezien ze stoppen met eten als ze verzadigd zijn. Je vraagt je misschien af welk soort voedsel je het beste kan kopen gedurende het hele jaar voor vogels? Gedroogde meelwormen kopen is het beste omdat deze vol zitten met eiwitten.

De beste manieren om vogels te voeren

Vogels goed voeren begint met een geschikte tuin. Een tuin met gras, planten, struiken en bomen zorgen al voor een gevarieerd aanbod aan voedsel. Indien je niet over zo’n tuin beschikt of bang bent dat de vogels iets te kort komen, hebben wij een aantal richtlijnen voor je op een rij gezet.

Gevarieerd voeren

Gevarieerd voedsel is net zoals bij mensen belangrijk voor vogels. Verschillende soorten voedsel trekt ook andere soorten vogels aan. Een gevarieerd aanbod aan voedsel is een mix van noten, bessen, appels en vetbollen. Hier smullen de meeste vogels van.

Plaats voer op verschillende plekken

Verschillende soorten vogels eten het liefst op verschillende hoogtes. Zo eten mezen het liefst wat hoger en vinken liever dicht bij de grond. Voor de wat schuwere vogelsoorten zoals mussen is het belangrijk om een beetje voedsel te strooien onder struiken.

Voer niet te veel tegelijk

Ook al zullen vogels stoppen met eten als ze verzadigd zijn, is te veel voer tegelijk neerleggen niet een goede optie. Vogelvoer kan namelijk bederven of ongedierte aantrekken. Doseer daarom het strooivoer dat je neerlegt goed.

Zet drinkwater neer

Naast voedsel hebben vogels ook behoefte aan water. Ze gebruiken het water niet alleen om van te drinken maar ze wassen zich er ook mee. Om die reden kan je een klein schaaltje met water neerzetten en het liefst deze dagelijks verversen. Let op dat je geen warm water neerzet, dit is namelijk niet goed voor ze.

Nu dat je voldoende informatie hebt over het voeren van vogels en wat ze wel en niet mogen hebben, kun jij de vogels een helpende hand toesteken.