Wanneer je vissen wilt houden, dan is het natuurlijk niet alleen belangrijk dat je de mooiste of meest sterke vissen uitzoekt. Het aquarium zelf is bijvoorbeeld zeker niet onbelangrijk. Wanneer je wilt starten met het inrichten van een aquarium in je huis, begin je bij het kiezen van het juiste aquarium. Daarbij kun je kiezen uit verschillende merken. Vorige week vergeleken we Biorb met Juwel visionJuwel. Hier worden vandaag de merken Fluval en Jewel onder de loep genomen.

Juwel Aquariums

Wanneer je aan een aquarium denkt, dan zie je er waarschijnlijk in eerste instantie een voor je van het merk Juwel. Dit zijn aquariums die er uitzien als een echt traditioneel aquarium. Wat handig is aan dit merk, is dat voor alle modellen naast de behuizing voor je vissen ook een bijpassende kast beschikbaar is, die je eronder kunt plaatsen als je dat wilt. Jewel aquariums zijn robuust en van hoge kwaliteit. Wat dit merk bijzonder maakt, is dat overal aan is gedacht en dat er vooral veel aandacht is besteed aan gebruiksgemak.

Zo kan de bedrading van alle elektrische onderdelen netjes worden weggewerkt en zijn er op de bovenkant altijd speciale openingen te vinden, bijvoorbeeld voor het voeren van de vissen of het plaatsen van een voederautomaat. Doordat de bovenkant er gemakkelijk vanaf te halen is, levert ook het schoonmaken van het aquarium geen problemen op. Naast het gebruiksgemak van het aquarium zelf, zijn (bijna) alle onderdelen los te verkrijgen zijn. Dus moet er iets vervangen worden of wil je er iets bij kopen, dan kun je altijd bij een aquarium winkel met een uitgebreid assortiment terecht.

Fluval aquariums

kleine fluval aquariumIn tegenstelling tot het traditioneel opgezette design van de Jewel aquariums, zijn de Fluval aquariums juist voorzien van een moderne, strakke vormgeving. De meeste bestaan uit een vierkante of rechthoekige glazen bak met strakke lijnen en wanden, geplaatst op een even groot onderstuk en soms tegen een achterwand (de cartermodule). Wanneer gebruik is gemaakt van een cartermodule, zoals bij de Edge modellen, dan is deze smaller dan de bak zelf, zodat de glazen bak er aan alle kanten uitsteekt. Ook dit draagt bij aan een moderne look.

Waar bij deze aquariums vooral aan is gedacht, is de optische beleving. Zo zorgt de manier waarop de cartermodule is verwerkt niet alleen voor een aparte en moderne uitstraling op zich, maar zijn door gebruik van deze module alle apparaten weggewerkt. Less is more. Alle Fluval aquariums maken gebruik van speciale led verlichting. De aquariums zijn van boven van glas dat is geseald, wat zorgt voor mooi uitzicht op de bovenkant van het aquarium en minder verdamping van het water.

Fluval of Juwel?

Of je kiest voor een Fluval of een Jewel aquarium, hangt onder andere af van smaak. Zoek beide eens op en zie de verschillen in uitstraling. Juwel onderscheidt zich van andere aquaria door gebruiksgemak, verkrijgbaarheid van losse onderdelen, kwaliteit en betrouwbaarheid. Fluval onderscheidt zich door modern design, beleving, het wegwerken van onderdelen en efficiënt gebruik van ruimte. Nadeel van Fluval aquariums is dat ze wat minder gebruiksvriendelijk zijn, zoals bij het schoonmaken. Het nadeel van Juwel aquariums is dat je de betrouwbaarheid en het gebruiksgemak terugziet in een wat hogere prijs.