De Kaap Lopez is een zogenaamde “Killi vis”. Deze vis stelt wat meer eisen dan de gemiddelde aquariumvis waardoor het geen vis is die aan te raden is aan een beginner. De vis ziet er mooi uit door de fel oranje kleur en de wat langere staart. In dit artikel geven wij wat meer informatie over deze vis.

Over de Kaap lopezKaap lopez

Wie Aquariaspecialist.nl goed in de gaten houdt weet inmiddels wel dat we de artikelen over vissoorten beginnen met wat algemene informatie. Dat zullen we daarom ook deze keer doen.

Naam: Kaap Lopez
Naam uit de wetenschap: Aphyosemion Australe
Familie: Tandkarpers
Land van Herkomst: Gabon (in Afrika)
Maximale lengte: 6 centimeter
Geslachtskenmerken: Het vrouwtje is tot een halve centimeter groter dan het mannetje. De mannetjes hebben daarop tegen een fellere kleur dan de vrouwtjes.

Leefomgeving en karakter

Een aquarium met een lengte van 60 centimeter is al groot genoeg voor deze vis. Voor de inrichting is het belangrijk om voor een dichte beplanting te kiezen met een donkere bodem. Hierin zullen de vissen zich prettig voelen en door de donkere bodem zullen de kleuren er nog beter uit komen te zien. Om het licht van de aquarium led verlichting wat te dempen kun je gebruik maken van drijfplantjes.

De vissen kunnen springen, het is daarom belangrijk dat je een dekruit op het aquarium hebt zitten. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat je er een keer een naast het aquaria tegen komt. Zelfs door een kleine kier kunnen ze al heen springen.

De vis kan omschreven worden als een vreedzame vis naar de andere vissen toe. Ze zullen zich niet snel met andere vissoorten bemoeien. Als we kijken naar de mannetjes onder elkaar dan ken er nog wel eens agressie ontstaat met gevolg dat er scheurtjes in de vinnen zijn. Deze scheurtjes kunnen niet volledig genezen. Om de agressie wat te verminderen is het belangrijk om meer vrouwtjes dan mannetjes te hebben zorg voor minimaal 2 vrouwtjes op 1 mannetje.

Er wordt vaak aangeraden om deze vissen in een speciaal aquarium te houden, maar het zou ook wel prima met andere rustige vissen kunnen die binnen dezelfde waterwaardes kunnen leven.  De vissen hebben een sterke voorkeur aan levend voer denk hierbij aan muggen larven.

Voor het water is het belangrijk dat er een theelepel zeezout wordt toegevoegd per 10 liter. Dit is belangrijk om ziektes te voorkomen. Daarnaast is het ook van belang om turf te filteren in het aquarium zodat het water schoon blijft voor de vissen. De overige waardes moeten als volgt wezen:

  • Temperatuur van het water: 21-24 graden
  • Ph waarde : 5,5-6,5
  • GH waarde: 5-8

Heb jij nog vragen over deze vis? Laat dan gerust een reactie achter!