De kaptoom is een hulpmiddel waarmee je de paarden kunt trainen met name bij het longeren, grondwerk of het rechtrichten. De kaptoom wordt aan de longeerlijn bevestigd en wordt al eeuwen lang gebruikt. In dit artikel zullen we je meer informatie geven over het inzetten van de kaptoom, de voordelen, waar het uit bestaat en waar je deze het beste online bestellen kunt.

Voordelen kaptoom

Een kaptoom ziet er uit als een neusbeugel, maar deze is gemaakt van flexibel metaal wat afgewerkt is met leer dat zich naar de neus van het paard vormt. Aan de beugel zijn drie ringen bevestigd, deze ringen kunnen bewegen waardoor je flexibel van hand kunt veranderen. Ook is de kaptoom van een kaakriem voorzien waardoor de ogen van je paard beschermt worden.

Een jong paard heeft van nature de neiging om rechtuit te lopen doordat hij nog niet gewend is aan het buigen van het lichaam. Daarom is de kaptoom in het leven geroepen, zo kan je paard leren te luisteren naar instructies die hem de juiste kant op sturen. Ook bij een scheve paard is dit een perfect hulpmiddel. Heeft je paard in het verleden fouten aangeleerd? Dan kan dit met dit hulpmiddel verleerd worden. Ook wordt de overstap naar een trens makkelijker als je paard altijd gewend is geweest om te rijden met een kaptoom.

Het bevestigen

Als je de kaptoom gaat bevestigen is het uiteraard belangrijk dat dit goed gebeurt. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

  • De kaptoom moet op de juiste manier aansluiten over de neus. Op deze manier glijdt hij niet heen en weer.
  • Sluit de kaakriem zo dat het kan functioneren als een stabilisator.
  • Een vuistregel is hoe dieper de kaptoom op de neus van het paard ligt, hoe gevoeliger en dus ook specifieker werkt.
  • De klaptoom mag niet te laag geplaatst worden, op deze manier staat het in de weg van de luchtwegen.

Kaptoom online kopen

Een goede kaptoom hoeft ook niet heel duur te zijn. Wij hebben de paarden webwinkels uit Nederland met elkaar vergeleken zodat jij eenvoudig en snel de meest voordelige aanbieder vinden kunt.

 

Heb jij nog vragen over dit artikel? Aarzel dan niet en laat gerust een reactie achter.