Heb je een kat in huis rondlopen? Of een ander huisdier? Dan brengt dat natuurlijk een hoop gezelligheid met zich mee, maar een huisdier vraagt ook om aandacht en verzorging. Misschien ben je helemaal geen kattenliefhebber, maar heb je wel een huis op de kop getikt waar de vorige eigenaren dol waren op hun katten. Kattenurine is vervelend en heeft een penetrante geur. Dat maakt het ook een behoorlijke uitdaging om deze geur te verwijderen, en al helemaal uit poreuze materialen. Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer of tapijt! In dit artikel delen we daarom een aantal praktische tips, zodat de vieze geur van kattenpis binnen no-time tot het verleden behoort. Lees je mee?

Een kat plast weleens in huis, maar wat is de oorzaak?

Ofschoon katten schone dieren genoemd zijn, kan het weleens gebeuren dat een kat in huis plast. Veel voorkomende oorzaken hiervan zijn dat het kattengrind niet in de smaak valt bij jouw kat, of dat jouw kat nog niet zindelijk is. Heb je een niet-gecastreerde kater? Dan kan hij maar al te graag zijn territorium willen afbakenen.

In sommige gevallen kan er een medische oorzaak aan ten grondslag liggen waarom de kat in huis plast. De meest voorkomende oorzaken zijn blaasproblemen, te snel werkende schildklier, nierfalen of stress. Zo kan een jonge poes vanaf 3 maanden krols worden en daarmee onzindelijk. Jonge poezen kiezen daarom vaker voor een zachte ondergrond om te plassen, zoals een zacht dekbed of de bank. Oudere poezen krijgen eerder last van diabetes en nierfalen. Dit gaat gepaard met meer plassen. Heb je twijfels over de gezondheid van jouw kat? Laat dit dan altijd checken door een dierenarts!

Hoe kun je de kattengeur verwijderen?

Is jouw kat kerngezond, dan wordt het tijd om de kattenbak eens grondig te inspecteren. Heb je pas iets veranderd aan de kattenbak, zoals de bak verplaatst, een ander schoonmaakmiddel gebruikt of een ander merk kattengrind gekocht? Grote kans dat jouw kat daar niet zo blij mee is. Probeer in dat geval eerst de kattenbak weer op de oude plek te zetten, en weer het oude merk kattenbakvulling te gebruiken. Bij voorkeur kattenbakvulling met een zachte en fijne grind. Zorg er daarnaast voor dat de kattenbak schoon is. Katten vinden het maar niks om in een smerige kattenbak hun behoefte te moeten doen. Dit betekent dat je dagelijks de urine én ontlasting moet uitscheppen.

En, hoe zit het dan met de plekken in huis waar jouw kat al heeft geplast? Een kattenpis geur verwijderen is niet heel ingewikkeld. Probeer de plek met een sopje van warm water met een oplossing van soda af te spoelen. Heeft jouw kat net geplast, dep de urine op met schone papieren doekjes. Zorg er vervolgens voor dat de plek grondig wordt gedroogd. Hopelijk verdwijnt de urinegeur als sneeuw voor de zon, maar anders kun je altijd nog de hulp inschakelen van experts. Het team van Strooming is hierin gespecialiseerd.