Kempvis In dit artikel gaan we dieper in op de kempvis, deze vis staat ook wel bekend onder de wetenschappelijke naam Betta Splendens. In dit artikel zullen we hem echter niet bij de wetenschappelijke naam noemen, maar juist onder de naam waar deze bekend onder staat: De Kempvis.

Algemene informatie over de kempvis

Als eerst willen we beginnen met een belangrijke regel: Neem nooit twee mannetjes in een aquarium, dat wordt gegarandeerd ruzie. In de landen waar deze vis oorspronkelijk vandaan komt worden hier zelfs wedstrijden mee gehouden. Ze plaatsen twee mannetjes vissen in een aquaria, zetten geld in op de vissen en laten ze met elkaar vechten. De wedstrijd gaat net zo lang door tot dat er een dood is. Natuurlijk wil jij dit niet hebben in je aquaria, let er daarom goed op dat je slechts een mannetje hebt.

Nederlandse naam:  (Siamese) Kempvis
Wetenschappelijke naam: Betta Splendens
Oorsprong: Thailand & Laos
Familie: Anabantidae

Mannetjes worden zo rond de zeven centimeter, terwijl de vrouwtjes ongeveer twee centimeter korter blijven. Je kunt de mannetjes en vrouwtjes niet alleen van elkaar onderscheiden door de lengte. Het mannetje heeft veel meer kleuren dan de vrouw en ook de vinnen zijn een stuk langer. De vrouwtjes zijn vaak van een wat saaiere , bruine kleur.

Als je naar een aquarium winkel gaat zul je zien dat deze vis vaak in een klein aquarium zit. De reden hiervoor is niet dat ze maar weinig leefruimte nodig hebben, maar omdat de mannetjes gescheiden van elkaar moeten leven. Neem voor deze vis een aquarium van minimaal een meter lang. De inrichting van het aquarium moet net als bij vele andere vissoorten voorzien van voldoende schuilplekken door waterplanten, decoratie en ornamenten. Om het licht te dempen kun je drijfplanten in de bak plaatsen.

De vissen komen ademhalen boven het wateroppervlakte, hierdoor mag er geen groot verschil in temperatuur zijn tussen het water en het oppervlakte. Is er wel een groot verschil? Dan kun je er op wachten dat de vissen ziek worden.

 

Het karakter van het mannetje naar andere soortgenoten kan als erg agressief worden beschreven, ze zullen gegarandeerd vechten tot er een over blijft in de bak. Het is daarom belangrijk om slechts een mannetje te nemen, neem hier twee a drie vrouwtjes bij.  De kempvis gaat ook niet samen met barbeelsoorten, de vinnen van de barbelen zullen opgegeten worden. Karperzalmpjes of corydoras zijn geschikte vissen om te combineren met de kempvis. Zorg er voor dat de mede vissen geen drukke vissen zijn, door te drukke vissen kan de kempvis gestrest raken.

Als de vissen zich niet op hun gemak voelen kun je dit het beste weer zien aan het vrouwtje. Als deze horizontale strepen op het lichaam heeft voelt ze zich niet op hun gemak. Als er geen strepen zijn is er niks aan de hand, bij verticale strepen is de vis klaar om te paren.

Waterkwaliteit:

De waterkwaliteit is ook erg belangrijk voor deze vis en moet als volgt wezen:

Temperatuur: 24-30°C

Ph: 7-7,5

GH: 8-12

 

Heb jij nog vragen over deze vissoort? Laat dan gerust een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen.