kongozalmVanwege de wat lastigere waterwaardes is de Kongozalm niet geschikt voor beginnende aquarium houders. Doordat deze vis groter dan de gemiddelde aquarium vis is, is het een veel gemaakte fout om deze in een te klein aquaria te houden. Het inschatten van de lengte wordt namelijk vaak onderschat. In dit artikel zullen we je meer informatie geven over de kongozalm zodat jij een prettige leefomgeving voor deze vis kunt creëeren.

Over de Kongozalm

We beginnen weer met wat algemene informatie over de Kongozalm.
Naam: Kongozalm
Naam uit de wetenschap: Phenacogrammus interruptus
Familie: Afrikaanse karperzalmen
Herkomst: Congo
Lengte: maximaal 10 centimeter
Geslachtsonderscheid: De mannetjes kunnen herkent worden door de lengte die iets langer is dan bij het vrouwtje.

Leefomgeving en karakter

Doordat de congozalm een echt zwemmer is en wat aan de grote kant is een groot aquarium een absolute must. Denk hierbij aan een aquarium met een minimale lengte van 140 centimeter. Bij de inrichting van het aquarium moet er rekening mee worden gehouden dat er voldoende zwemruimte moet zijn. Plaats plantjes aan de rand en zorg voor een donkere bodem om de kleur van de vissen naar voren te laten komen. Daarnaast zijn aquariumplanten van een wat hardere soort aan te raden, zachte planten zullen op geknaagd worden door de zalmen.

Een andere reden waarom een klein aquarium niet geschikt is, is dat de vis in een grotere school gehouden moet worden. Hoe meer hoe beter geldt uiteraard voor deze vis, maar houdt er minimaal 7 aan. Ze zullen zich voornamelijk in de middelste en bovenste laag van het water bevinden. De zalmen zullen alle soorten voeding eten, dus wat dat betreft zijn ze erg makkelijk. De voorkeur zou gaan naar plantaardig voer.
De waterkwaliteit wijkt wat af van de “normale standaard” en is als volgt:
Temperatuur: 24 tot 26 graden
Ph waarde: 6 tot 6,5
Gh waarde: 4 tot 8

Heb jij nog vragen over deze vis? Laat dan gerust een reactie achter!