luchtbelletjes op de plantenRegelmatig krijgen wij de vraag binnen van aquariumhouders dat ze “last” hebben van luchtbelletjes op de planten in het aquarium. Maar is dit wel echt een last of kan het eigenlijk niet kwaad? Het komt regelmatig voor dat je planten ziet waar de belletjes aan vast zitten geplakt of zelfs een perfecte rij van bellen op een blad of steel van de plant. Op sommige websites staat dat dit een goed teken is terwijl je ook leest dat het een slecht teken is, maar wat moet je nu geloven? Aquariaspecialist.nl heeft voor jou het antwoord.

Het ontstaan van luchtbellen

Belletjes kunnen gevormd worden door de combinatie van veel licht en CO2, maar dit hoeft niet altijd te resulteren in zichtbaren bellen. Als het water in het aquarium een hoog gehalte van zuurstof heeft is het mogelijk dat er steeds korter bij de verzadigde toestand van het aquariumwater begeeft. Zuurstof lost namelijk niet zo goed op in het water zoals CO2 dat doet. Hoe snel dat precies is hangt af van de temperatuur van het water, de stroming, de hoeveelheid vissen en de soorten planten.
De planten zijn verantwoordelijk voor het produceren van zuurstof, heeft het water een hoog zuurstofgehalte dan wordt het moeilijker om het door de planten geproduceerde zuurstof op te lossen. Zo ontstaan er dus bellen boven op de planten. Als er ook nog eens veel verlichting op het aquarium schijnt en er voldoende voedingsstoffen zijn voor de planten dan zal er veel fotosynthese plaats vinden. Op zo’n moment ontstaat er in de plant een overschot aan zuurstof. Er zijn planten die dit kwijt kunnen door de poriën hierdoor ontstaat er een rijtje belletjes, deze aantallen zijn zo groot dat het niet mogelijk is om op te lossen in het water.

Goed of fout?

Nu je weet hoe de belletjes ontstaan kunnen we overgaan naar de hoofdvraag. Zijn belletjes in het aquarium goed of slecht? Het antwoord hierop is:

Er kan niks gezegd worden over de kwaliteit van de aquariumplant als er zich luchtbellen op vormen. Het fotosynthese gaat namelijk sowieso door of de plant nou voldoende zuurstof of een tekort heeft. In een gezond aquarium kunnen ook luchtbelletjes ontstaan. De luchtbelletjes kunnen dus geen kwaad, wel is dit een duidelijke indicatie van een hoog zuurstof gehalte in het water. Ook kan er geconcludeerd worden dat er genoeg licht en CO2 in de bak aanwezig is.