Wist je dat Spotify ook afspeellijsten aanbiedt voor huisdieren? Zo maak je een gepersonaliseerde afspeellijst voor je hond, kat, cavia, konijn of hagedis. De afspeellijsten worden helemaal afgestemd op het type dier en het karakter van je huisdier. Heb jij een puppy met veel energie? Dan vult de playlist zich met up-beat nummers die niet zouden misstaan in een hardloopplaylist.

Je maakt een afspeellijst voor je huisdier door naar de Spotify Pets website te gaan en hier in te loggen met je eigen Spotify account. Vervolgens selecteer je het type dier waarvoor je een afspeellijst aan gaat maken en beantwoord je een aantal korte vragen. Zo wil Spotify onder andere weten hoe energiek, nieuwsgiering en lief jouw huisdier is.

Muzikale capaciteiten

Veel mensen gaan ervan uit dat genieten van muziek een uniek menselijk verschijnsel is, maar dierenpsychologen ontdekten dat ook dieren beschikken over muzikale capaciteiten. Ze houden echter niet per se van dezelfde muziek als hun baasje. Zo houden huisdieren van muziek specifiek afgestemd op hun eigen soort, dat wil zeggen dat de nummers zijn opgebouwd uit klanten, toonhoogtes en tempo’s waar ze bekend mee zijn.

Als echte muziekliefhebber is Alexander van Kamp van het technologische platform TechSpring groot voorstander van het draaien van muziek voor je huisdier. Hij geeft aan dat het wel erg belangrijk is om deze te streamen via een apparaat zonder ruis, omdat je jouw hond of kat anders zeker geen plezier doet. Je kunt de muziek streamen via je smartphone, laptop, tablet of een bluetooth boxje dat je in de buurt van je huisdier zet. De geluidskwaliteit van moderne apparaten is zeer hoog en bevat weinig storende ruis. Speel je muziek af over de boxen en hoor je het ruisen of brommen? Vaak is de oorzaak dan te vinden in de A/AV-receivers of versterkers. Let er ook op dat je de muziek niet te hard zet, want veel huisdieren horen beter dan mensen.

Vermenselijken van huisdieren

Onze huisdieren geven veel liefde, waardoor veel baasjes de neiging hebben ze te vermenselijken. Het is echter belangrijk om niet je eigen muzieksmaak aan je huisdier op te dringen, want het kan zijn dat dit voor je kat of hamster helemaal nergens naar klinkt. Gelukkig heeft Spotify de oplossing.

Spotify heeft de nieuwe functie niet zomaar uit de duim gezogen maar ontwikkeld in nauwe samenwerking met musicoloog David Teie. Hij is bekend als cellist in het Amerikaans Nationaal Symphony Orchestra en bracht eerder twee albums uit met nummers speciaal bedoeld voor katten. Niet alleen kijkt Spotify bij het samenstellen van de lijst naar jouw huisdier maar ook naar je eigen muziekvoorkeuren. Zo vindt de streamingdienst een overlap tussen je eigen muzieksmaak en die van je viervoeter.

Al jaren probeert Spotify om afspeellijsten te genereren op basis van jouw smaak. Daarbij is de streamingdienst altijd op zoek naar nieuwe en originele manieren om je andere muziek voor te schotelen. Zo is het bijvoorbeeld in Amerika mogelijk om een afspeellijst te laten genereren op basis van een geplande autorit.