MaanvissenMaanvissen zijn erg populaire vissen voor in het aquarium, dat is niet heel gek als je kijkt naar hoe de vissen er uitzien. De maanvis is een toevoeging aan iedere aquaria. In dit artikel lees je alles wat je moet weten bij het houden van maanvissen.

Algemene info over de maanvis

Maanvisjes zijn relatief rustige vissen met uitzondering van tijdens de voortplanting. De mooie vis heeft een vorm van een maan, vandaar de naam ook. Door deze vrij bijzondere vorm beweegt de vis zich sierlijk door het aquarium heen.

Als je voor deze vis kiest is het wel handig om ze te begrijpen, pas dan kun je er voor zorgen dat ze in de juiste leefomgeving terecht komen. Oorspronkelijk komt deze vis uit de amazone waar ze oorspronkelijk in het langzaam stromend water leefde. Een favoriete plek was daar tussen de boomwortels de en de planten. De vis is liever lui dan moe, hij laat zich graag door de stroming meevoeren in plaats van zelf hard te zwemmen. Zorg er dus voor dat er een rustige stroming in het aquaria is waarop hij mee kan zwemmen.

Als je de maanvis met andere vissen in een wand aquarium wilt houden levert dit vaak geen problemen op, wel moet er rekening gehouden worden met het rustige karakter van de vis. Het is daarom verstandig om voor een aantal andere rustige vissoorten te kiezen. Kleine visjes kunnen opgegeten worden door de maanvis. Maar de maanvis zelf kan ook opgegeten worden door grote barbelen zoals de sumatraan. De sumatraan zou op de vinnen van de maanvisjes gaan knagen waardoor deze beschadigd raken.

Cijfers en feiten over de maanvis

Aquarium grootte: Minimaal 100-150 liter
Lengte van de visjes: 10 tot 15 cm
Ph waarde: Tussen de 6 en 6.5
DH waarde: Onder de vier
Leeftijd: Ongeveer 5 jaar
Andere vissen mogelijk: Zolang ze ook een rustig karakter hebben
Temperatuur van het water: 25-28 graden
Tot slot willen we je nog laten weten dat het een schoolvis is, heb jij verder nog vragen over de maanvissen? Laat dan een reactie achter zodat wij je verder kunnen helpen.