Neusriem voor het paardVoor paarden zijn er vele verschillende soorten neusriemen verkrijgbaar. Welke neusriem past nou het beste bij jou en je paard? In dit artikel lichten wij vijf verschillende soorten riemen voor in de neus toe. Tot slot zetten wij de prijzen van de Nederlandse Paarden webshops tegenover elkaar.

De Mexicaanse neusriem

Zoals de naam al doet vermoeden komt dit type neusriem oorspronkelijk uit Mexico. Dit type kan gezien worden als een gecombineerde riem. De riem wordt gekruist gedragen, midden op de neus wordt het door een stuk leer bij elkaar gehouden. Dit type is uit een stuk gemaakt, het gevaar hiervan is dat hij zonder dat je het zelf door hebt snel te strak worden aangetrokken. Het gevolg hiervan is dat je paard niet fijn meer kan ademhalen. Als hij op de juiste manier wordt bevestigd kan het paard wel vrij ademhalen en zou er alleen een druk op de neus ontstaan als de mond geopend wordt. Met name onder springruiters is dit type erg populair. Pas bij het aanbrengen ook op de jukbenen want op deze plek kan het soms gaan schuren.

Zweedse neusriem

De Zweedse neusriem komt oorspronkelijk uiteraard uit Zweden. Bij dit type wordt de riem door een ring heen gehaald, vervolgens wordt deze terug geleid en tot slot kan hij worden vast gegespt. Door dat er een soort hefboom werking ontstaat is er een groot gevaar dat de ruiter de riem te strak aantrekt. Het is daarom van belang om een ruimte van minimaal twee vingers tussen de riem en de neus van het paard aan te houden.

Africhtingsneusriem

De meest gebruikte neusriem onder ruiters in Nederland is de africhtingsneusriem. Deze riem ligt wat lager op de neus en loopt over het bit heen. Bij jonge paarden en onrustige ruiterhanden wordt het vaak gebruikt. Als je deze riem gaat bevestigen is het vooral belangrijk dat deze niet te laag wordt geplaatst. Hou als vuistregel aan dat er twee vingers onder moeten kunnen passen. Gevorderde ruiters kiezen vaak voor een hoge neusriem omdat deze niet in combinatie met een stang gebruikt kan worden.

Engelse neusriem

De Engelse neusriem wordt voornamelijk gebruikt door de ervaren ruiter. Vaak wordt het in combinatie met bitten gebruikt die werken doormiddel van een hefboomwerking. Deze neusriem ziet er ook vaak mooi uit. Doordat de riem hoger op de neus ligt heeft je paard meer vrijheid bij de mond. Hierdoor komt het hoofd van het paard er ook mooier uit.

Ook bij dit type is het belangrijk dat er een ruimte van twee vingers onder het jukbeen en het neus van het paard passen.

Gecombineerde neusriem

Tot slot hebben we ngo een gecombineerde neusriem. Als ze op de midden voorkant ene lusje hebben kan het type riem gecombineerd worden met een sperriem die over het bit heen gaat. Hierdoor ligt het bit een stuk stabieler en comfortabeler. Bij dit type riem moet ook weer een vrije ruimte tussen de neus van twee vingers worden aangehouden.

Neusriemen kopen

Wij hebben een vergelijking gemaakt van de Nederlandse Paardenwebshops in Nederland. Maak gebruik van onderstaande tabel om een aanbieder te vinden die aan jouw wensen en eisen voldoet.

Heb jij nog vragen over dit artikel? Laat dan gerust een reactie achter!